Urlop na dziecko art. 188 kp

• Autor wątku Autor wątku DestroyerX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DestroyerX

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam
Ostatnio zapytałem pracodawce o możliwość wykorzystania 1 dnia ( 1 już wykorzystałem kiedys).
Było to dokładnie 5 grudnia. W tym tygodniu oczekiwałem potwierdzenia ostatecznego gdyż pod koniec roku muszę zostać z 1 lub dwójka dzieci w domu bo żona ma wyjazd (z czego nie muszę się tłumaczyć - po prostu opieka na zdrowe dziecko/dzieci do lat 14 w myśl art. 188 kp)
Ostatecznie dowiedziałem się ze nie otrzymam takiego urlopu/zwolnienia z wykonywania pracy bo to okres gdzie każdy z kilkunastu pracowników chciałby wolne ( ale mnie inne sytuacje nie interesuja).
Zapytanie było ustne. Znajoma kadrowa z poprzedniej pracy doradziła wysłać wniosek mailowo do pracodawcy (forma papierowa może być podarta i nie udowodnię ze złożyłem taki wniosek) I poproszenie o odpowiedź na piśmie. Uwzględniła sytuację ze jeśli odmówi mogę go podać do PIP ale będę musiał wtedy w tym dniu iść do pracy jako dowód sprzeciwu pracodawcy.
I tu moje pytanie. Czy faktycznie składać wniosek droga elektroniczną i tutaj prawo jest po mojej stronie nawet jeśli po nowym roku za jakiś czas sobie przypomni ten wyskok i poda mi wypowiedzenie? Tutaj wiem z wcześniej wspomnianego źródła ze odmowa urlopu w formie opieki nad zdrowym dzieckiem czy też mimo zapowiedzianej nieobecności nie przyjdę do pracy z takiego powodu nie może stanowić podstawy do wypowiedzenia umowy. Ale jak to jest rzeczywiście?

Pracodawca nie może odmówić udzielenia opieki z art. 188 KP o ile spełniasz warunki
Jak jest rzeczywiście ? nikt nie zgadnie u każdego pracodawcy jest inaczej.
To nie jest urlop , powinieneś złożyć wniosek o ile sytuacja tego wymaga - twoja decyzja

Wolę złożyć wniosek choćby na papierze ponieważ szef swojego maila firmowego ściśle strzeże. Prawdopodobnie nawet nie da odpowiedzi na wniosek tylko będzie rozmowa. Mam tu dylemat czy nie nagrać tej rozmowy. W razie problemów, zastraszania, odmowy jest to dowód który jest dopuszczony w sądzie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót