Urlop Niemcy a likwidacja zakładu - Niemieckie prawo pracy

• Autor wątku Autor wątku danio0701
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danio0701

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie,

Mam pytanie odnośnie urlopu w niemczech. Przeszukałem google ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Niemiecka umowa o prace!

Sytuacja wygląda następująco: Wiem, że za kilka miesiecy jest możliwość, że zlikwidują zakład pracy, a co za tym idzie zwolnienia (Oczywiście oficjalnie nie dostaliśmy żadnego wypowiedzenia, nie wiemy czy w kwietniu czy w grudniu czy za 2 lata. Jedynie podali, że przewidują na koniec kwietnia). Mam umowe na czas nieokreślony i złożyłem zapytanie aby wybrać cały urlop w styczniu do lutego - już zaakceptowany.

Moje pytanie: Czy firma może uciąć mi z wypłaty jeżeli wykorzystam cały urlop, a np. w kwietniu nas zwolnią? Bo nie wypracuje całego roku aby móc wykorzystać cały urlop. Oczywiście umowa jak pisałem wyżej jest na czas nieokreślony, już pracuje prawie 4 lata. Wiem, że w Polsce uszło by mi to na sucho i pracodawca nic mi nie może uciąć z wypłaty.

Pozdrawiam i dziękuję za pewne odpowiedzi bez zgadywania :).

to jest troche skomplikowane, bo zalezy, jak to reguluje umowa zbiorowa (Tarifvertrag) twojej branzy.
Ale tak z grubsza: jesli zwolnienienie dostaniesz w ciagu pierwszej polowy roku, a caly urlop juz wykorzystales, to generalnie nie powinni ci nic uciac z wyplaty.
Jesli zwolnienie dostaniesz w drugiej polowie roku a wykorzystales caly urlop, to moga ci uciac za druga polowe roku.
I w nowej pracy nie dostaniesz juz zadnego urlopu za biezacy rok.

Dzięki za odpowiedz. Skonsultowałem to z osoba z kadr w pracy i dostałem informacje, że nic nie utną mi z wypłaty nawet jak zamkną cały zakład.

Powrót