Urlop vs. Wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku alexsos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexsos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Taki temat:

Umowa na czas nieokreslony, z 3 miesiecznym okresem wypowiedzenia. Umowa wypowiedziana przez pracodawce 2 dni przed uplywem 6 miesiecy z zachowaniem okresu wypowiedzenia, koniec pracy 31.08.

Sumujac sobie urlop (25/12*8 'minus' to, do juz wybralem) wychodzi mi, ze pozostalo mi do konca umowy 3 tygodnie urlopu. 2 tygodnie byly juz w marcu zaplanowane na sierpien, w kwietniu zaakceptowane na wniosku urlopowym.

Ile przysluguje mi urlopu? Czy pracodawca moze go nie wydac? Czy wybranie urlopu ma pierwszenstwo nad ekwiwalentem? Kto decyduje?

Z gory dziekuje za odpowiedzi praktykow.

alexsos

Nie za bardzo rozumiem, jak wyliczyles, ze do konca umowy masz jeszcze 3 tygodnie.
25/12*8 daje niecale 17 dni roboczych, jak juz cos wybrales, to nie masz juz pelnych 3 tygodni.

Co do pytania: urlop ma generalnie pierwszenstwo nad ekwiwalentem, chyba ze z waznych powodow organizacyjnych udzielenie urlopu przed zwolnieniem byloby niemozliwe

Witam,

Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie matematyka mi nawalila :D. Z odpowiedzi wynika, ze zasady sa podobne do polskich.

1) czy na wypowiedzeniu nie przysluguje mi jakies dodatkowe wolne na poszukiwanie pracy albo cos podobnego?

2) znalazlem gdzies wpisy, ze przez pierwsze pol roku nie ma sie prawa do urlopu. Czy dobrze wnioskuje, źe urlop sie nalicza, ale po prostu nie mozna go odebrac, czy nawet sie nie nalicza w tym polroczu?

3) jak mozna zrobic porzucenie pracy i jakie konsekwencje dla mnie jako pracownika poza brakiem swiadectwa pracy, o ile ekwiwalent jest wystawiany w DE?

Alexsos

1) nie
2) urlop jest normalnie naliczany, tylko panuje taki zwyczaj, ze na okresie probnym sie go - poza przypadkami losowymi - nie udziala, tylko dopiero potem, ale oczywiscie po tych 6 miesiacach w pelni tego, co przez te 6 miesiecy sie uzbierala+
3) stanowczo odradzam. W jezyku niemieckim nawet nie ma slowa na cos takiego jako "porzucenie pracy", co juz samo w sobie duzo mowi o tym, ze pracobiorcy z reguly tak nie robia.
A praktyczna konsekwencja, i to dotkliwa dla ciebie finansowo, moga byc roszczenia odszkodowawcze pracodawcy wobec ciebie. A wiec nie przychodzisz w poniedzialek do pracy, bo "porzucasz prace", on potrzebuje pracownika, zwraca sie do firmy posredniczacej pracownikami, ktorzy w ten sam dzien za wieksze pieniadze niz ty kosztujesz przysylaja mu pracownika do zapelnienia luki. A pracodawca kosztami dodatkowymi miedzy twoja pensja a pensja tego drozszego pracownika moze obciazyc ciebie, i do to konca teoretycznego okresu wypowiedzenia, A to moze byc bardzo drogie

Pogodniak,

Dziekuje za odpowiedzi - jestem wdzieczny za pomoc.

Prosze o wiecej, bo temat jest rozwojowy :o . Zgodnie z wypowiedzeniem bede pracowal do konca sierpnia. Jednak chcialbym pracowac troche krocej, poniewaz nowa prace rozpoczynam juz od 1 wrzesnia. Rozpatruje kilka opcji (ponizej). Prosze o opinie,cktora z nich jest najlepsza prawnie i ma najwieksze szanse na sukces:

1- wniosek o skrocenie okresu wypowiedzenia z 31 sierpnia na 15 sierpnia. Jezeli taki wniosek jest rozsadny, to prosze o sugestie tekstu takiego wniosku.

2- wniosek o urlop bezplatny od 16 do 31 sierpnia - 10 dni roboczych.

3- wniosek o zwolnienie ze swiadczenia obowiazku pracy i wydanie przyslugujacego urlopu - urlop (11-15 sierpnia), zwolnienie ze swiadczenia pracy (16-31 sierpnia). Podobnie jka w pkt 1 bede wdzieczny za propozycje tekstu po niemiecku.

Jeszcze raz - dziekuje za okazana pomoc i prosze o dalsze wsparcie.

Alexsos

Do pkt 3 znalazlem cos na temat umowy o zawieszeniu (Aufhebungsvertrag).

Powrót