Urlop wychowawczy i macierzynski

• Autor wątku Autor wątku kajarepka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajarepka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
czy jezeli jestem na urlopie macierzynskim to na urlop wychowawczy musze isc od razu po macierzynskim?? czy np moge wziac sobie urlop zwykly wypoczynkowy (zalegly za poprzedni rok) i potem urlop wychowawczy??

z gory serdecznie dziekuje

a tak można sobie samemu wziąść urlop wychowawczy ?- czy trzeba mieć na to zgode pracodawcy?tylko pytam....

[cytat="13a"]a tak można sobie samemu wziąść urlop wychowawczy ?- czy trzeba mieć na to zgode pracodawcy?tylko pytam....[/cytat]
Trzeba złożyć wniosek, jednak pracownikowi któremu przysługuje prawo do urlopu wychowawczego pracodawca nie może odmówić udzielenia tego urlopu.
[cytat="kajarepka"]czy jezeli jestem na urlopie macierzynskim to na urlop wychowawczy musze isc od razu po macierzynskim?? czy np moge wziac sobie urlop zwykly wypoczynkowy (zalegly za poprzedni rok) i potem urlop wychowawczy??[/cytat]
Może Pani (i powinna) skorzystać najpierw z urlopu wypoczynkowego.

A czy ten przepis obowiązywał również 1999r?Wiem ,że to już szmat czasu, ale wówczas właśnie napisałam podanie o urlop wychowawczy na 1 rok i pracodawca mi nie udzielił, za to dostałam w niedługim czasie wypowiedzienie z pracy :(

Powrót