Urlop wychowawczy

• Autor wątku Autor wątku Stokrotka38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stokrotka38

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, od czerwca br. jestem na urlopie wychowawczym. Ostatnio byłam w Zusie i okazało się że wcale to nie jest zgłoszone, bynajmniej tak pokazuje Pani w komputerze. Wiem tyle że składki w tym okresie placi panstwo.Więc moje pytania brzmią:
Kto za to odpowie jak będę chciała to zglosic?
Co ze składkami które powinno mi płacić Państwo? Przepadną czy jak?

Urlop wychowawczy z tytułu czego? Umowa o pracę? Działalność gospodarcza?

Miałaś zasiłek macierzyński za urlop macierzyński, dodatkowy macierzyński i rodzicielski? Od kiedy do kiedy?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Umowa o pracę na cały etat na czas nieokreślony. Miałam urlop macierzyński 20tyg i urlop rodzicielski 32tyg. Skończyło mi się bodajże 12 czerwca br.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pracodawca w dokumentach rozliczeniowych ZUS, powinien jak najszybciej dokonać korekty.
Sprawdź co się działo od 12 czerwca i co wykazywał w comiesięcznych deklaracjach?
Czy bezpośrednio po urlopie rodzicielskim nie korzystałaś z urlopu wypoczynkowego?

Z niczego nie korzystałam, bynajmniej nic mi nie wiadomo. Pisałam podanie o udzielenie mi urlopu wychowawczego i pracodawca mi je podpisał więc mam na piśmie. Bardziej chodzi mi co bedzie ze mna jeśli pracodawca to nie uwzględnił w comiesięcznych deklaracjach?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie zwlekaj ze sprawdzeniem i nie myśl co będzie, tylko konkretnie sprawdź - w końcu to dotyczy Twojej sprawy, a pracodawca lub kompetentny pracownik, ma obowiązek udzielić odpowiedzi.
Kto u Was zajmuje się sprawami kadrowymi lub rozlicza ZUS?

Wiem że to moja sprawa, ale zanim pójdę do szefa to wolę zaciągnąć wiedzy co i jak i w razie czegoś też umieć się obronić. Co mi wiadomo to przychodzi pani z biura rachunkowego, albo szef zawozi dokumenty.

Stokrotka38 napisał:
przychodzi pani z biura rachunkowego, albo szef zawozi dokumenty.
Może warto z nią porozmawiać?
Zapytaj szefa, czy przekazał w/w pani Twój wniosek o urlop wychowawczy?

Powrót