Urlop wypoczynkowy na nowej umowie

• Autor wątku Autor wątku Patrycja1105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patrycja1105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Moja sytuacja jest następująca: od 13 stycznia bieżącego roku jestem zatrudniona na cały etat jako pracownik administracyjny. Umowa kończy się 30 czerwca i od 1 lipca prawdopodobnie będzie nowa. W sierpniu chciałabym wziąć 5 dni urlopu wypoczynkowego i zastanawiam się, czy od razu mogę wziąć te 5 dni czy w sierpniu będą przysługiwały mi tylko dwa dni urlopu?
Dodam, że wcześniej pracowałam przez 3 lata na pół etatu w innym miejscu.

Możesz wziąć 5 dni urlopu w sierpniu, pod warunkiem, ze pracodawca wyrazi na to zgodę (urlop zawsze wymaga zgody pracodawcy).

Kadrowa powiedziała mi, że w sierpniu będą mi przysługiwały dwa dni po przepracowanym jednym miesiącu (lipcu)... Nie rozumiem tego, bo myślałam, że takie naliczenie przysługujących dni urlopu dotyczy osób, które po raz pierwszy w życiu zaczynają pracę....

Nie ma obowiazku udzielania urlopu w wiekszej ilosci niz przysluguje na dany moment

Patrycja1105 napisał:
Nie rozumiem tego, bo myślałam, że takie naliczenie przysługujących dni urlopu dotyczy osób, które po raz pierwszy w życiu zaczynają pracę....
Tak
Piffko napisał:
Nie ma obowiazku udzielania urlopu w wiekszej ilosci niz przysluguje na dany moment
Jeżeli pytająca nie była od stycznia na urlopie to ma wymaganą ilość dni urlopowych

Powrót