O
opls
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Czy musze tłumaczyć pracodawcy co to za siła wyższa, czy jak w przypadku urlopu na żądanie nic mu do tego
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Art. 148.1. § 1. Pracownikowi przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy, w wymiarze 2 dni albo 16 godzin, z powodu działania siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem, jeżeli jest niezbędna natychmiastowa obecność pracownika. W okresie tego zwolnienia od pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia w wysokości połowy wynagrodzenia.Pani powinna czytać przepisyKamcia95 napisał:Następnego dnia chciałam złożyć wniosek o ten urlop ale pani w kadrach powiedziała, że nie może mi go przyjąć bo choroba dziecka nie jest urlopem z powodu siły wyższej.
Art. 148.1. § 1. Pracownikowi przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy, w wymiarze 2 dni albo 16 godzin, z powodu działania siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem, jeżeli jest niezbędna natychmiastowa obecność pracownika. W okresie tego zwolnienia od pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia w wysokości połowy wynagrodzenia.Kamcia95 napisał:(...)Następnego dnia chciałam złożyć wniosek o ten urlop (...)