urlop z powodu siły wyższej

• Autor wątku Autor wątku opls
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opls

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy musze tłumaczyć pracodawcy co to za siła wyższa, czy jak w przypadku urlopu na żądanie nic mu do tego

Nie musisz sie "spowiadać" dlaczego korzystasz z jakiegokolwiek urlopu - to nie jest urlop tylko dni wolne od pracy
Przepis prawny:
Art. 148.1. § 1. Pracownikowi przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy, w wymiarze 2 dni albo 16 godzin, z powodu działania siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem, jeżeli jest niezbędna natychmiastowa obecność pracownika. W okresie tego zwolnienia od pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia w wysokości połowy wynagrodzenia.

Jeszcze jedno pytanie, czy pracując na cały etaty mogę te 16 godziny wybrać godzinowo? 4 godziny tam, 2 kiedy indziej itp?

Tak , decyduje pierwszy wniosek , złożony w dzień - pozostanie tylko wybranie w dniach pracy

16:28 Dzisiaj
Witam. Mam pytanie odnośnie urlopu z powodu siły wyższej. W poniedziałek z rana mój syn źle się czuł tylko ja obecnie sprawuję nad nim opiekę postanowiłam wziąć w tym dniu właśnie ten urop aby móc z nim zostać nie chciałam brać zwolnienia ponieważ to koniec miesiąca i przepadła by mi premia. Następnego dnia chciałam złożyć wniosek o ten urlop ale pani w kadrach powiedziała, że nie może mi go przyjąć bo choroba dziecka nie jest urlopem z powodu siły wyższej. Moje pytanie czy faktycznie nagła choroba dziecka nie zalicza się do takiego urlopu?

Kodeks pracy nie zna takiego rodzaju urlopu.
Masz na myśli urlop na żądanie?

Już od 26 kwietnia 2023 roku zaczną obowiązywać nowe przepisy Kodeksu pracy, które wprowadzą możliwość zwolnienia od pracy z powodu siły wyższej. Są one 50% płatne

Ostatnia edycja:
Kamcia95 napisał:
Następnego dnia chciałam złożyć wniosek o ten urlop ale pani w kadrach powiedziała, że nie może mi go przyjąć bo choroba dziecka nie jest urlopem z powodu siły wyższej.
Pani powinna czytać przepisy
Przepis prawny:
Art. 148.1. § 1. Pracownikowi przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy, w wymiarze 2 dni albo 16 godzin, z powodu działania siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem, jeżeli jest niezbędna natychmiastowa obecność pracownika. W okresie tego zwolnienia od pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia w wysokości połowy wynagrodzenia.

Powiedz ze złożysz skarge do PIP

Kamcia95 napisał:
(...)Następnego dnia chciałam złożyć wniosek o ten urlop (...)

Tak, pracodawca jest obowiązany udzielić zwolnienia od pracy na wniosek zgłoszony przez pracownika ALE najpóźniej w dniu korzystania z tego zwolnienia .

Więc teraz prawdopodobnie Kamcia95 ma N-kę.

Witam.
Chciałbym pociągnąć dalej temat urlopu "siła wyższa" i się dowiedzieć czy zakład pracy słusznie wymaga we wniosku udokumentowania. Wniosek jest składany elektronicznie i we wniosku jest odpowiednia rubryka bez uzupełnienia której nie ma możliwości wysłania wniosku. Moje obawy są argumentowanie tym co jest napisane na dołączonych zdjęciach
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
We wniosku jest taka adnotacja:
moderacja ....
dla wybranego typu urlopu potrzebne jest uzasadnienie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uzasadnienie to nie to samo co udokumentowanie...

Powrót