urlop

• Autor wątku Autor wątku angelikaduli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelikaduli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
23.03.2015 urodzila mi sie wnusia zostalam opiekunem prawnym bo corka jest nie letnia.Jestem zarejestrowana w PUP bez prawa do zasilku czy nalezy mi sie jakis urlop wolne jako opiekun prawny.Nie moge podjac pracy bo opiekuje sie wnuczka poniewaz corka chodzi do szkoly.A nie moge sie wyrejestrowac bo strace ubezpieczenie prosze o jakas konkretna porade.Z gory bardzo dziekuje.

angelikaduli napisał:
Jestem zarejestrowana w PUP bez prawa do zasilku czy nalezy mi sie jakis urlop wolne jako opiekun prawny.
Nie.
angelikaduli napisał:
Nie moge podjac pracy bo opiekuje sie wnuczka poniewaz corka chodzi do szkoly.A nie moge sie wyrejestrowac bo strace ubezpieczenie prosze o jakas konkretna porade.
Nie tylko może Pani się wyrejestrować, ale nawet Pani musi, ponieważ nie spełnia Pani aktualnie podstawowego warunku, aby posiadać status bezrobotnego - nie jest Pani gotowa podjąć pracy. Podczas rejestracji w PUP i cyklicznie podczas obowiązkowych wizyt podpisuje Pani oświadczenie o obowiązku każdorazowego informowania o zmianach mających wpływ na sytuację bezrobotnego... opieka nad małoletnim wnuczkiem jest właśnie taką zmianą, ponieważ uniemożliwia Pani tym momencie podjęcie pracy. Wykluczone jest zatem posiadanie przez Panią statusu bezrobotnego i... korzystanie z ubezpieczenia zdrowotnego dla osób poszukujących pracy.

Wbrew panującemu powszechnie przekonaniu - PUP ubezpiecza osoby bezrobotne, czyli aktywnie szukające pracy... nie jest od ubezpieczania osób niezdolnych do pracy, nawet tych opiekujących się małoletnimi dziećmi.
W kwestii ubezpieczenia nieoficjalnej opiekunki do dziecka (bo rozumiem, że córka nie płaci Pani za opiekę nad jej dzieckiem) należy rozważyć możliwość ubezpieczenia przez członka rodziny np. męża lub zapytać o taką możliwość w ośrodku pomocy społecznej.

Powrót