URLOP

• Autor wątku Autor wątku T.S.CHRISTWEAPON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

T.S.CHRISTWEAPON

Nie wykorzystałem jeszcze urlopu za ten rok.Jeśli złożę teraz wypowiedzenie,to czy firma powinna mi zapłacić za całe 28 dni,czy za połowę limitu?

skąd te 28? Masz zaległości z zeszłego roku? Firma urlop naliczy proporcjonalnie do czasu zatrudnienia - wypowiedzenie też się wlicza.

28 za cały rok 2007.Kierownik mówi mi że przysługuje mi tylko 14 a reszta aż się rok skończy.Czy wypowiedzenie wliczy się w urlop?

Wymiar urlopu wynosi:
20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat.
26 dni - gdy jest zatrudniony powyżej 10 lat.

Wymiaru 28 dni - nie ma.

W roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy, pracownikowi u dotychczasowego pracodawcy przysługuje urlop proporcjonalny do okresu przepracowanego u tego pracodawcy.

Podstawa prawna:
Art. 152 - 155[1] kp.

O.K. Zwalniam się na początku lipca.Będę miał 2 tygodnie urlopu w które wlicza się wypowiedzenie,czy ,,reszta urlopu'' przejdzie do nowej firmy,czy stara musi za nią zapłacić?

U nowego pracodawcy będzie przysługiwał urlop proporcjonalny do okresu zatrudnienia u niego.
..............
Wymiar roczny dzieli się przez 12 i wynik mnoży przez ilość miesięcy zatrudnienia.
..............
Suma urlopów udzielonych przez obu pracodawców nie może przekroczyć rocznego wymiaru.

Przepraszam ale 28 dni urlopu jest (moim zdaniem) bardziej korzystne dla pracownika niż 26 dni i raczej większy wymiar urlopu nie narusza KP. W związku z tym Panie Januszu M prosiłbym o podstawę prawną Pańskiego twierdzenia.

U tego pracodawcy przysługuje Ci tylko 16 dni , pozostałe 10 dostaniesz u nowego. Jeżeli nie wykorzystałeś tych 16 dni to przysługuje Ci elwiwalent za urlop.

[cytat="Jojas"]Przepraszam ale 28 dni urlopu jest (moim zdaniem) bardziej korzystne dla pracownika niż 26 dni i raczej większy wymiar urlopu nie narusza KP. W związku z tym Panie Januszu M prosiłbym o podstawę prawną Pańskiego twierdzenia.[/cytat]

Z całym szacunkiem, ale zanim zabierze Pan głos, proszę zapoznać się z kodeksem pracy, komentarzem do kp i przepisami wykonawczymi.

[cytat="T.S.CHRISTWEAPON"]O.K. Zwalniam się na początku lipca.Będę miał 2 tygodnie urlopu w które wlicza się wypowiedzenie,czy ,,reszta urlopu'' przejdzie do nowej firmy,czy stara musi za nią zapłacić?[/cytat]
Stara musi zapłacić za tę część niewykorzystanego urlopu, która przypada na okres zatrudnienia w tej firmie w tym roku. Czyli jeśli przysługuje Tobie 26 dni urlopu w roku kalendarzowym i zwalniasz się w lipcu, to w starej firmie w tym roku przysługuje Tobie 16 dni roboczych urlopu; powiedzmy, że wykorzystasz w naturze 10 dni urlopu, to dotychczasowy pracodawca musi Tobie wypłacić ekwiwalent za 6 dni. Ile urlopu będzie Tobie przysługiwało w nowej firmie zależy od tego, kiedy się tam zatrudnisz... (maksymalnie będzie to 10 dni - pod warunkiem, że zatrudnienie nastąpi w lipcu bądź w sierpniu).

Jojas, my nie wiemy, skąd się wzięło to dziwne 28 dni urlopu w roku. Oczywiście, jeśli przepisy wewnętrzne pracodawcy taki urlop przewidują, to powinno się stosować je, jako korzystniejsze od prawa pracy. Takiej jednak informacji nie mamy, więc nie możemy się kierować owymi 28 dniami.

Panie Januszu proszę o wskazanie mi przepisu iż pracodawca nie może udzielić pracownikowi 28 dni urlopu wypoczynkowego. W KP (być może się mylę) jest napisane, że postanowienia umów o prace oraz innych aktów, na których podstawie powstaje stosunek pracy, nie mogą być mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy i, że postanowienia umów i aktów, mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy są nieważne, zamiast nich stosuje się odpowiednie przepisy prawa pracy (lub podobnie dokładnie to już nie pamiętam). W związku z tym Pańskie stwierdzenie, że "Wymiaru 28 dni - nie ma" uważam za błędne skoro T.S.CHRISTWEAPON twierdzi (być może się myli, tego nie wiem, Pan również) , że przysługuje mu urlop wypoczynkowy w wymiarze 28 dni/rok. Ponawiam więc m0ją prośobę aby podał Pan podstawę prawną swego twierdzenia, że nie może być urlopu wypoczynkowego w wymiarze 28 dni.
Z wyrazami szacunku Jojas.

Panie Jojas, odpowiem Panu tak:
Nie ma i nigdy nie było w Polsce kodeksowego wymiaru urlopu wypoczynkowego w wysokości 28 dni.
Może Pan nie pamięta dawnych czasów, ale nie było takiego wymiaru także przed uchwaleniem kodeksu pracy.
Oczywiście, że niektóre branże mogą wprowadzać dodatkowe urlopy - mają takie prawo. Dodatkowe 10 dni przysługuje także w roku pracownikom niepełnosprawnym.
Jeśli Pan uważa, że może być wymiar urlopu wynoszący 28 dni - to proszę o wskazanie takiego przykładu z praktyki a nie z teorii.
Bardzo proszę przy udzielaniu odpowiedzi, o nie wygłaszanie teoretycznych rozważań. Na wszelkiego rodzaju "akademickie dyskusje" jest inny dział forum.

Panie Januszu z pańskich odpowiedzi wynika, że wymiar urlopu może wynosić 20, 26, 30 lub36 dni. Wyklucza Pan wymiar urlopu w wymiarze 28 dni. Przykładem, że wymiar urlopu może wynosić 28 dni jest wcześniejsza wypowiedź T.S.CHRISTWEAPON-a. Pragnę zwrócić Pana uwagę, że wypowiedź jego dotyczyła regulacji zakładowych a nie kodeksowych. Ponadto na co niestety nie zwrócił Pan uwagi to nie udzielałem żadnych odpowiedzi lecz zadałem pytanie o podstawę prawną pańskiej wypowiedzi. Panie Januszu proszę już więcej się nie trudzić i nie szukać na moje pytanie odpowiedzi, ponieważ jak Pan doskonale wie (mam taką nadzieję) po prostu się Pan pomylił (co się może zdarzyć każdemu), nie mogę jednak zrozumieć dlaczego tak Pan teraz kręci.
Z poważaniem Jojas.
P.S. w swoim profilu "trochę" ściemniłem :)

Szanowny Panie Jojas.
Miałem już Panu nie odpowiadać, ale .... Pana wypowiedź może wprowadzać ludzi w błąd.
T.S.CHRISTWEAPON nie pisał, że zakładowy regulamin przewiduje w jego zakładzie 28 dniowy wymiar urlopu wypoczynkowego. Jest to tylko i wyłącznie Pana interpretacja.
Przekręca Pan również moją wypowiedź - nigdy nie pisałem, że wymiar urlopu może wynosić 30 i 36 dni.
Następnie - ja się nie pomyliłem udzielając odpowiedzi i nic nie "kręcę". Po prostu Panie Jojas ja zajmuję się prawem pracy 30 lat i to praktycznie.
Udzielając odpowiedzi nie opieram się na domysłach (że być może uregulowania zakładowe przewidują wymiar urlopu w wysokości 29 czy 77 dni, opieram się na faktach. Faktem jest, że pytający nie pisał zadając pytanie, że w jego zakładzie obowiązują inne niż wszystkich uregulowania prawne.
Oczywiście nie ma ludzi którzy się nie mylą (poza pewnymi wyjątkami o których nie będę pisał). W tym przypadku ja się nie mylę i nie muszę tego udowadniać. Opieram się na treści pytania i na uregulowaniach prawnych.
Mógłbym podać kilka rozstrzygnięć sądowych, ale pytającemu to nie jest potrzebne.
Oświadczam raz jeszcze, że kodeksowy wymiar urlopu wypoczynkowego to 20 lub 26 dni.
(Domyślam się skąd się wzięło te 28, czy też 14 dni urlopu do wykorzystania, ale dopóki sam zainteresowany nie wyjaśni, to o tym nie będę pisał - nie są to żadne zakładowe przepisy...:-)).

Co do profilu - uważam, że powinno się pisać prawdę, bo jeśli ktoś "ściemnia" w swym profilu, to znaczy że tak samo "ściemnia" w innych przypadkach i jest niewiarygodny - ale to tylko opinia starego praktyka.

Powrót