urlop

• Autor wątku Autor wątku justyśka84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyśka84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wczoraj dowiedziałam się od mojgo kierownika, że nie należy mi się latem 2tyg wolnego. Należy się to u nas w pracy tylko dla niej, bo ona ma dzieci. A jak chce dostać latem 2tyg urlopu to mam sobie zrobić dziecko.
Jak to jest z tymi urlopami?
Bo nie rozumiem?
a żadna z osób, które zaszły w ciąże u nas w firmie nie wróciły na stanowisko. Po urlopie wychowawczym zostały zwolnione.

[cytat="justyśka84"]2tyg wolnego. Należy się to u nas w pracy tylko dla niej, bo ona ma dzieci. A jak chce dostać latem 2tyg urlopu to mam sobie zrobić dziecko.
[/cytat]
Powiem tylko tyle, że ta Pani kierownik to (z przeproszeniem za wyrażenia) kompletna idiotka i chamka.
Niestety, termin urlopu musi być uzgodniony z pracodawcą i tu to on ma decydujący głos kiedy udzielić.

W zeszłym roku tez nie dostałam urlopu, bo w lato nie bo nie.... w grudniu nie...bo za duzo roboty....w marcu zato w grafik został wpisany urlop( a anie mialam go w rzeczywistości) i na koniec miesiaca moje nieszczesne 700zł zostało podzielone przez 176 godz pracy i za urlop dostałam po 3.90zł za godz urlopu........ w tym roku chciałabym odpocząć bo i tak co miesiąc mamy po min 30nadgodzin

Pracownikowi nie wolno wypłacać ekwiwalentu za urlop, musi być udzielony "w naturze". Ekwiwalent wypłaca się wyłącznie byłym pracownikom, którzy nie mogli wykorzystać go z różnych przyczyn do końca zatrudnienia.

Ekwiwalent ten oblicza się:

- dzieląc sumę miesięcznych wynagrodzeń (ustalonych we wskazany poniżej sposób) przez współczynnik urlopowy, a następnie,
- dzieląc tak otrzymany ekwiwalent za jeden dzień urlopu przez 8, a następnie,
- mnożąc tak otrzymany ekwiwalent za jedną godzinę urlopu przez liczbę godzin niewykorzystanego przez pracownika urlopu wypoczynkowego.

Mam nadzieję, że nie podpisałaś wniosku o urlop, na którym rzeczywiście nie byłaś (o ten w marcu mi chodzi)... Wpisując niewykorzystany urlop na listę obecności pracodawca popełnił oszustwo - Ty również, jeśli wypisałaś i podpisałaś wniosek. Możesz uprzedzić pracodawcę, że jeśli w tym roku postąpi tak samo, to zgłosisz to do odpowiednich organów (PIP na początek). W zasadzie powinnaś to zgłosić od razu, tylko że wtedy Twoje zatrudnienie pewnie szybko się skończy :-(.

Powrót