Urodzenie dziecka w USA

• Autor wątku Autor wątku Stokrotka987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stokrotka987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Serdecznie, przepraszam jeżeli dałam złą kategorię ale nie wiedziałam do której mogę te pytanie dać :)
Mam taki mały problem, aktualnie jestem w 6miesiącu ciąży i za miesiąc wyjeżdżam wraz z Mężem do Nowego Jorku na pół roku i tam urodze dziecko..
Aktualnie mieszkam w Niemczech ( Posiadam obywatelstwo Niemieckie i Polskie tak jak mój Mąż ) i problem jest tego typu, od razu po urodzeniu w USA dziecko dostanie obywatelstwo Amerykańskie, a jak z polskim i niemieckim ? Jak mogę to wszystko pogodzić? Chce by Amerykańskie na 100% zostalo gdy może mieć zawsze w życiu lepiej... Ale co zrobić jeżeli jeszcze oba obywatelstwa nasze na niego schodzą ? Dziękuje z góry za pomoc i Pozdrawiam.

Można mieć potrójne amerykańsko-niemiecko-polskie. Amerykanie stosują ius soli (cezurą jest miejsce urodzenia) Niemcy i Polska zasadniczo ius sanguini (cezurą jest obywatelstwo rodziców) Jak to załatwić technicznie to już musisz się dowiedzieć w odpowiednich urzędach. Biuro paszportowe i Social Security Administration w USA i konsulatach Niemieckim i Polskim w NY.

Z obywatelstwem polskim i amerykanskim nie bedzie problemu. Z niemieckim dla twojego dziecka tez nie, ale z obywatelstwem jego przyszlych dzieci moze byc problem ze wzgledu na nowelizacje niemieckiej ustawy o obywatelstwie z roku 1999.
Aby tego uniknac, konsulaty niemieckie w USA radza, by zarjestrowac urodzenie dziecka za granica w przeciagu jednego roku w urzedach niemieckich.

Blizsze informacje na ten temat znajdziesz tutaj:

Obwohl diese Bestimmung erst für Kinder Ihres nach diesem Stichtag im Ausland geborenen Kindes Wirkungen entfaltet (sog. Unterbrechung der Generationenfolge), wird dringend empfohlen, dass Sie auch für Ihr Kind bereits jetzt eine Geburtsanzeige für den deutschen Rechtsbereich innerhalb eines Jahres nach Geburt abgeben (siehe unten)

Deutsche Vertretungen in den USA - Geburt eines Kindes

Podobnie najlepiej jest zrobic w stosunku do wladz polskich: to sie nazywa "umiejscowienie zagranicznych aktow stanu cywilnego"

INFORMACJE PODSTAWOWE
Zarejestrowanie zdarzenia stanu cywilnego, które miało miejsce poza granicami Polski (urodzenie dziecka, zawarcie małżeństwa, rozwód, zgon), poprzez wpisanie go do polskich ksiąg stanu cywilnego i wydanie polskiego dokumentu potwierdzającego jego zaistnienie jest nazywane transkrypcją albo umiejscowieniem zagranicznego aktu stanu cywilnego. Aby otrzymać polski paszport konieczne jest przedstawienie polskiego aktu urodzenia (bądź małżeństwa).

WŁAŚCIWY USC
Wpisanie treści aktu stanu cywilnego sporządzonego za granicą do polskich ksiąg stanu cywilnego dokonuje się w urzędzie stanu cywilnego ostatniego miejsca zamieszkania danej osoby w Polsce.
Jeśli osoba ta nie mieszkała nigdy na terenie Polski, umiejscowienia dokonuje Urząd Stanu Cywilnego właściwy dla dzielnicy Śródmieście miasta stołecznego Warszawy (ul. Gen. Andersa 5, 00-147 Warszawa)."

Powrót