Urząd Miasta nie chce wydać prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku Allegroo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Allegroo

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. W grudniu zatrzymano mi prawo jazdy za przekroczenie 24 punktów. Natychmiast podjąłem decyzję o podjęciu próby o odzyskanie uprawień. Zrobiłem testy psychologiczne, zdałem egzamin teoretyczny oraz praktyczny w Wordzie i udałem się do urzędu miasta po odbiór prawa jazdy. Na miejscuostałem poinformowany, że prawka nie odzyskam, ponieważ wystawiony był on przez starostę, a w miedzy czasie zmieniłem meldunek ze wsi, do danego miasta. Pan urzędnik z pewnością siebie sięgającą sufitu poinformował mnie, że otrzymał informacje z Wordu i jak tylko wyśle dokumenty do PWPW to mogę przyjść po prawo jazdy za 10 dni. Natomiast wszędzie gdzie tylko czytałem, nie ma informacji, że wraz ze zmianą meldunky, miałem obowiązek zmienić prawo jazdy, ponieważ na starym dokumencie, jest inny adres. W związku z tym, zostałem potraktowany, tak jakbym dopiero pierwszy raz zdał egzamin na prawo jazdy. Wspomniałem mu nawet, że w tym samym urzędzie miasta, gdy tylko zmieniłem meldunek do miasta, nie miałem obowiązku zmienić dowodu osobistego. Co na to odpowiedział urzędnik "co mnie to obchodzi". Czy zatem urzędnik ma prawo zatrzymać moje prawo jazdy zmuszając mnie do wyrobienia nowego blankietu, a co za tym idzie, wstrzymując możliwość kierowania autem do czasu odbioru nowego prawka, oraz do uiszczenia opłaty w wysokości 100,50zl za nowy blankiet?

Powrót