urząd pracy a zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku Elcia30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elcia30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam prośbę o podpowiedź . Do 30 kwietnia miałam umowę o pracę rozwiązana za porozumieniem stron. 6 maja zarejestrowałam się do Urzędu Pracy- zasiłek zawieszony na 3 miesiące. 7 maja dostałam zwolnienie lekarskie .Lekarz wystawił zwolnienie na UP. Dowiedziałam się , że mogę dostać zasiłek chorobowy tylko zwolnienie musi być poprawione na poprzedniego pracodawcę. Moje pytanie - czy muszę teraz się wyrejestrować z UP? I czy faktycznie jak się wyrejestruje to przysługuje mi zasiłek chorobowy. Zwolnienie na pewno zostanie przedłużone na kolejne dni

Elcia30 napisał:
Dowiedziałam się , że mogę dostać zasiłek chorobowy tylko zwolnienie musi być poprawione na poprzedniego pracodawcę.
Nie może być poprawione, gdyż w zwolnieniu lekarskim podawany jest NIP płatnika, a tym od 6 maja 2014r. jest PUP. Zostałaś zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego przez PUP, zatem nie ma opcji, aby w zwolnieniu nagle znalazł się NIP pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Dzwoniłam do ZUS i tak powiedzieli że mam zrobić

Zasiłek chorobowy za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego nie przysługuje, gdy osoba niezdolna do pracy jest uprawniona do zasiłku dla bezrobotnych - art. 13. 1. ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
Informację tę znajdziesz na oficjalnej stronie ZUS.

Tobie przyznano już prawo do zasiłku dla bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Ja mam zasiłek zawieszony na okres 3 miesięcy ponieważ rozwiązanie umowy było za porozumieniem stron.

Tzw. "zawieszenie" zasiłku dla bezrobotnych nie ma tutaj znaczenia.
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych posiadasz. Z uwagi na fakt rozwiązania umowy za porozumieniem stron zostanie on tylko wypłacony po 90 dniach.

Ale jeśli nie przekonują Cię moje słowa możemy to łatwo sprawdzić: czy PUP w decyzji orzekł o uznaniu Cię za osobę bezrobotną z prawem do zasiłku czy bez prawa do zasiłku? Sprawdź co jest napisane w decyzji PUP i napisz.

Ostatnia edycja:
Decyzji żadnej nie mam dostała tylko kartę na której jest napisane że zasiłek zawieszony. To dlaczego w ZUS powiedziała mi Pani że mam iść się wyrejestrować zabrać zwolnienie lekarskie iść do lekarza poprawić je i złożyć do ZUS.

Elcia30 napisał:
Decyzji żadnej nie mam dostała tylko kartę na której jest napisane że zasiłek zawieszony.
Otrzymasz ją w terminie do 30 dni.
Elcia30 napisał:
To dlaczego w ZUS powiedziała mi Pani że mam iść się wyrejestrować zabrać zwolnienie lekarskie iść do lekarza poprawić je i złożyć do ZUS.
Nie wiem, być może nie podałaś wszystkich informacji albo Pani nie była zorientowana odnośnie przepisów prawa nie związanych z działalnością ZUS albo próbowała na siłę znaleźć dla Ciebie wyjście z sytuacji nie do końca zgodnie z prawem... Trudno stwierdzić.
Sama porada dotycząca "poprawy" w zwolnieniu lekarskim płatnika składek (zakładam, że poinformowałaś o dokonaniu rejestracji w PUP) wzbudza podejrzenia i pozostawia wiele do życzenia. Nie widzę możliwości posługiwania się NIP-em płatnika innego niż faktyczny - w tym przypadku PUP.

Ostatnia edycja:
Byłam dzisiaj wyrejestrować się z PUP, poprawiłam zaświadczenie z odpowiednim NIP i zaniosłam do ZUS. Zasiłek chorobowy mi przysługuje, muszę tylko dostarczyć decyzje o wyrejestrowaniu z PUP

Moim zdaniem postąpiono nieprawidłowo. Ale rozumiem, że dla Ciebie liczy się to, że otrzymasz zasiłek.

Gratulacje, choć moim zdaniem postąpiono nieprawidłowo. Ale rozumiem, że dla Ciebie liczy się to, że otrzymasz zasiłek.

Powrót