Urząd pracy, bezrobocie, nurtujące pyta

• Autor wątku Autor wątku kkacper31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkacper31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Otóż mam pewną rozbieżność w głowie spowodowaną opinią innych ludzi z mojego otoczenia, przez co rodzi mi się w głowie pytanie - jeśli skończyłem szkołę średnią i do tej pory nie znalazłem sobie zatrudnienia, to czy powinienem iść do urzędu i zarejestrować się jako bezrobotny w celu uzyskania jakiegoś stażu/kursu ? Oczywiście przy założeniu że od października, najprawdopodobniej pójdę na studia.

W takim razie inaczej, czy jest opłacalne dla mnie w tym momencie rejestracja w urzędzie, skoro za 4 miesiące nie będę już mógł w nim być zarejestrowany ze względu na studia stacjonarne ? Nie oszukujmy się 4 miesiące to sporo czasu, a jakimś przeszkoleniem bym nie pogardził, bo zawsze to jakiś plus na przyszłość.
Jeszcze jedno pytanie, jeśli załóżmy dostałbym staż to czy jak go zerwę za 4 miesiące - przez studia - to czy będę musiał ponieść jakieś konsekwencji - w postaci kary pieniężnej ?

Czy w takim razie lepiej poszukać jakieś pracy na własną rękę ?

Ostatnia edycja:
Urząd Pracy aktywizuje bezrobotnych, którzy szukają pracy i w najbliżej perspektywie planują ją utrzymać. Skoro wybiera się Pan na studia stacjonarne, to albo niech Pan na razie zbiera siły do dalszej nauki albo szuka pracy dorywczej - bez angażowania środków publicznych przeznaczonych dla bezrobotnych faktycznie, a nie tylko chwilowo.

Staż czy szkolenie mają bowiem na celu zaktywizowanie bezrobotnego na dłuższą metę, a nie tylko na okres wakacji.

Ostatnia edycja:
Powrót