Urząd Pracy nie chce uznać mnie za osobę bezrobotną

• Autor wątku Autor wątku kasiagruszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiagruszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Poszukuję konkretnej informacji i pomocy.
Jestem żoną rolnika. Nie pracuję na gospodarstwie. Teście przepisali gospodarkę tylko na męża, czego dowodem jest akt notarialny. Pracuję osobno od kilku lat, opłacam składki w ZUS, po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w ZUS udałam się do Urzędu Pracy. W urzędzie Pani stwierdziła, że nie mogę ubiegać się o status osoby bezrobotnej, ponieważ jestem małżonką rolnika, którego gospodarstwo przekracza 2h przeliczeniowe. Dodam, że nie mam z gospodarką nic wspólnego! Ale ta Pani uparcie twierdzi, że to "nie szkodzi" ze względu na to że nie mamy rozdzielności majątkowej i mimo wszystko hektary męża w połowie są moje.
Na stronie Urzędu Pracy widnieje informacja:
"Możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna, jeżeli:
nie jesteś właścicielem lub posiadaczem (samoistnym lub zależnym) nieruchomości rolnej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.) o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub nie podlegasz ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe."

Proszę mi odpowiedzieć, kto w tej sytuacji ma rację? Jutro jestem zarejestrowana na kolejną wizytę w UP byłabym wdzięczna za odpowiedź abym ewentualnie mogła ją jutro przedstawić tej "przemiłej" Pani.

Pozdrawiam serdecznie!

Powrót