Urząd pracy: odmowa stawiennictwa ze względu na alarm smogowy.

• Autor wątku Autor wątku krzysiek65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
We wtorek jestem umówiony na wizytę w urzędzie Pracy. Niestety tak się składa że mieszkam w jednym ze śląskich miast w którym zimą często są ogłaszane alarmy smogowe. I nie mówię tu o zwykłych przekroczeniach norm tylko kilkaset a nawet kilka tysięcy procent dla pyłów PM10 i PM2,5.

Monitoring jakości powietrza on-line w Pszczynie - pless.pl

Od wczoraj zanieczyszczenie rośnie i wygląda na to że znowu będziemy szli na rekord... Czy w przypadku ogłoszenia stanu alarmowego mam prawo odmówić wizyty w urzędzie?

Żart? Prawda? Zostaniesz skreślony z listy, zgłaszając się do urzędu pracy masz obowiązek stawiania się na każde wezwanie. Do pracy przez smog też nie pójdziesz?

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Nie to nie jest żart. Mówimy o urzędzie do którego mam wezwania raz na kilka tygodni a nie o pracy do której musiałbym chodzić codziennie. Zresztą i tak na wiosnę miałem zamiar wyjechać, a teraz chce tylko przełożyć termin wizyty, jako uzasadnienie mogę podać komunikat Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska (w końcu po coś te komunikaty wydają...). Jestem ponownie wzywany tylko po to abym doniósł 3 załączniki które wysłałem online i podpisałem elektronicznie, ale pani urzędniczka i tak chce abym przyszedł osobiście. Nie jest to przedstawienie ofert pracy, szkoleń, ani nic z tych rzeczy tylko doniesienie 3 dokumentów. eh... XXI wiek niby mamy narzędzia umożliwiające cyfryzacje urzędów a i tak trzeba chodzić, nie wiadomo po co. No trudno, jak będzie alarm to nie pójdę i najwyżej mnie wykreślą.

Jeśli się nie stawisz to w ciągu 7 dni musisz powiadomić urząd o uzasadnionej przyczynie. Termin "uzasadniona przyczyna" jest niedookreślony. ustala się go w oparciu o konkretne okoliczności. Alarm smogowy może być taką uzasadnioną przyczyną jeśli np. natężenie smogu mogłoby zagrażać Twojemu zdrowiu i/lub życiu. np. jeśli masz chore płuca to jesteś w podwyższonym ryzyku. w innym wypadku to ocenna kwestia i zależy czy UP uzna to za przyczynę uzasadnioną.

Tak się składa że ostatnio podejrzewam u siebie zapalenie oskrzeli i powinienem iść z tym do lekarza ale obecna sytuacja nie zachęca szczególnie do wyjścia, a urząd chciałby pewnie zaświadczenie lekarskie. Dodam tylko ze ta cała wizyta dotyczy jedynie doniesienia kilku załączników, których zapomniałem poprzednim razem. Dziś wszystko przeskanowałem, podpisałem elektronicznie przez ePUAP i wysłałem za pomocą platformy praca.gov.pl We wtorek prawdopodobnie wyśle im tą odmowe i zobacze co powiedzą.

generalnie, przepisy nie wskazują, ze powiadomienie musi być pisemne, czyli możesz spróbować telefonicznie . Ponadto , w przepisach nie ma mowy o obowiązku przedstawienia dowodu w postaci zwolnienia lekarskiego. Urząd nie ma podstawy prawnej by żądać przedstawienia dowodów. zatem do wypełnienia obowiązku usprawiedliwienia się wystarczy samo podanie uzasadnionej przyczyny w 7-dniowym terminie. zgodnie z przepisami masz tylko przekazać informację, a urząd ją oceni biorąc pod uwagę dane okoliczności i zadecyduje czy przyczyna jest uzasadniona. art. 33 ust 4 pkt 4 ustawy o promocji zatrudnienaia" Starosta, z zastrzeżeniem art. 75 ust. 3, pozbawia statusu bezrobotnego, który nie stawił się w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomił w okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia niestawienia się w powiatowym urzędzie pracy odpowiednio na okres wskazany w pkt 3, w zależności od liczby niestawiennictw;"

Jeśli zażądałby dowodów a Ty im nie przedstawisz i z tego powodu zostaniesz pozbawiony statusu bezrobotnego możesz się odwołać do starosty/wojewody.

Ostatnia edycja:
O tak właśnie zrobię... Dzięki za porady.

Powrót