Urząd Pracy staż

• Autor wątku Autor wątku Emoka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emoka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam ,

Jestem uczestnikiem stażu poprzez PUP , obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Pracodawca złożył pismo do PUP , ze prosi o zmianę stażysty , jest niezadowolony , bo ja choruję. Do PUP złożyłem oświadczenie - wyjaśnienie co jest powodem mojej niezdolności do kontynuowania stażu. PUP obecnie wyjaśnia moją sprawę , ale poinformowano mnie , że mogę stracić staż , mogą mnie usunąć ze stażu z chwilą złożenia pisma przez pracodawce tj w stecz.
Czy tak można
U umowie którą , podpisałem mogę przebywać na zwolnieniu 90 dni.

Ostatnia edycja:
Emoka napisał:
poinformowano mnie , że mogę stracić staż , mogą mnie usunąć ze stażu z chwilą złożenia pisma przez pracodawce tj w stecz.
Czy tak można
Można i nie będzie to wstecz, ale z dniem powzięcia od organizatora stażu informacji, że Twoja nieobecność na stażu spowoduje niezrealizowanie przewidzianego programu.
Oto podstawa prawna: "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu
." - § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych
Emoka napisał:
U umowie którą , podpisałem mogę przebywać na zwolnieniu 90 dni.
1. Czy jest to staż w ramach POKL współfinansowany ze środków UE? Jeśli tak, to podaj nazwę i nr priorytetu, działania i poddziałania. Dla ułatwienia dodam, że jest to na pewno napisane w dokumentach. Chodzi mi o ustalenie czy jest to projekt systemowy czy konkursowy i jakim podlega regulacjom.
2. Kto jest stronami umowy? Zacytuj jeśli możesz jak dokładnie brzmi zapis dotyczący 90 dni zwolnienia? Od jak dawna jesteś na zwolnieniu lekarskim?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź

Umowy ramowej nr UDA-POKL.06.01.03-28-008/08-00

d) pozostawania niezdolny do pracy wskutek choroby lub przebywania w zamkniętym ośrodku odwykowym przez nieprzerwane okres 90 dni, przy czym za okres przebywania uważa się również okres niezdolności do pracy wskutek choroby oraz przebywania w zamkniętym ośrodku odwykowym w sytuacji, gry każda kolejna przerwa między okresami niezdolności do pracy wynosi mniej niż 30 dni kalendarzowych. Pozbawienie statusu bezrobotnego następuje z upływem ostatniego dnia wskazanego okresu 90 dniowego.

Stronami umowy chyba ja i PUP, ale dalej jestem bezrobotny bo "umowa z PUP to oświadczenie bezrobotnego skierowanego do odbycia stażu u pracodawcy"

Na zwolnieniu jestem od 5 maja

Emoka napisał:
d) pozostawania niezdolny do pracy wskutek choroby lub przebywania w zamkniętym ośrodku odwykowym przez nieprzerwane okres 90 dni, przy czym za okres przebywania uważa się również okres niezdolności do pracy wskutek choroby oraz przebywania w zamkniętym ośrodku odwykowym w sytuacji, gry każda kolejna przerwa między okresami niezdolności do pracy wynosi mniej niż 30 dni kalendarzowych. Pozbawienie statusu bezrobotnego następuje z upływem ostatniego dnia wskazanego okresu 90 dniowego.
To jest cytat z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i dotyczy pozbawienia statusu bezrobotnego w przypadku niezdolności do pracy powyżej 90 dni.
Przyjrzyj się dokładnie jak brzmi pełen zapis. Czy na pewno chodzi o przerwanie stażu czy może pozbawienie statusu bezrobotnego?

Chcą mnie usunąć ze stażu. A po 90 dniach choroby stracę status bezrobotnego

Emoka napisał:
Chcą mnie usunąć ze stażu. A po 90 dniach choroby stracę status bezrobotnego
Mają do tego prawo, o czym świadczy ww. przepis prawny. Nie zmienisz tego. Stypendium stażowe otrzymuje się za odbywanie stażu, a nie za zwolnienie lekarskie. Nic tutaj nie dzieje się niezgodnie z prawem.
Okres 90 dni dotyczy terminu utraty statusu, natomiast staż może zostać przerwany w każdej chwili kiedy organizator potwierdzi, że nie uda Ci się zrealizować programu... co zresztą już zrobił.

Powrót