Urząd pracy umowa zlecenie i zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku paula2112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paula2112

Użytkownik
Odpowiedzi
114
Dzień dobry
Jestem zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku . Podjęłam pracę podpisałam umowę zlecenie lecz danej umowy nie miałam na dniach miałam ją dostać i niestety kierownik do mnie zadzwonił że na moje miejsce przyjęli panią z grupą . Nie zdarzyła mi poinformować urząd pracy ponieważ trzeba iść z umową a ja tej umowy nie mam do tej pory. Teraz dostanę umowę i wypowiedzenie. Czy mam iść z tym wszystkim do urzędu pracy skoro i tak umowa zlecenie i będzie wypowiedzenie? Przepracowałam 5 dni dokładnie.

paula2112 napisał:
Czy mam iść z tym wszystkim do urzędu pracy skoro i tak umowa zlecenie i będzie wypowiedzenie? Przepracowałam 5 dni dokładnie.
Tak, bezwzględnie trzeba zgłosić podjęcie pracy w PUP na te 5 dni. Od razu niech Pani poprosi o ponowne zarejestrowanie.

No trudno... umowa zlecenie może być zawarta w formie ustnej. Po prostu należy wytłumaczyć, że papierowej umowy Pani nie posiada. Potwierdzenie na piśmie to sprawa drugorzędna, najistotniejsze, że Pani pracę świadczyła przez te 5 dni posiadając status bezrobotnego. Trzeba to bezwzględnie zgłosić.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo . Zostałam wyrejestrowana urząd ma wgląd w ZUS (składki) . Zarejestrować będę się mogła jak będę miała zaświadczenie od kiedy do kiedy pracowałam . Więc znając firmę za miesiąc dopiero 😖

Powrót