Urząd pracy/umowa zlecenie - mały problem.

• Autor wątku Autor wątku jovo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jovo

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam,

Z końcem września ubiegłego roku, została rozwiązana umowa na czas nieokreślony za porozumieniem stron. 3 tygodnie później zarejestrowałem się w urzędzie pracy i został przyznany mi zasiłek( wypłacany po upływie 3 miesięcy ). 15 lutego dostałem jakieś grosze. Pierwsza pełna kwota ma przyjść na konto ok. 15 marca.

Z dniem 1 marca podjąłem pracę na umowę zlecenie - będę pracował w tej firmie tylko miesiąc, gdyż później przechodzę docelowo do innej firmy, na umowę o pracę.

W urzędzie zostałem poinformowany, że wraz z rozpoczęciem nowej pracy, mam się u nich zjawić z umową do 7 dni - a więc w moim przypadku do 7 marca.

Problem w tym, że firma wysyła umowy z końcem przepracowanego miesiąca, więc tym samym nie jestem w stanie dostarczyć im owej umowy w wyznaczonym terminie.

Co dalej ? Niestawiennictwo z automatu wykluczy mnie z możliwości rejestracji na okres 6 miesięcy( kilka lat temu nie stawiłem się na termin i 3 miesięczny okres karencji mam już za sobą ) - Tym się akurat nie przejmuję. Natomiast nie chcę mieć problemów z tytułu pobierania zasiłku w momencie podjęcia pracy.

Jak to rozegrać, aby było tak, jak być powinno ?

Ostatnia edycja:
Ponawiam temat.

Własnie dowiedziałem się, że umowa zostanie dosłana 10 kwietnia(za miesiąc marzec) - razem z wypłatą za przepracowany miesiąc.

W urzędzie dowiedziałem się, że nie mogę się wyrejestrować na własne życzenie, gdyż jestem bezrobotnym z prawem do zasiłku. I mam jak najszybciej donieść umowę...

Sytuacja wygląda teraz tak, że od 1 marca pracuję, a kilka dni temu otrzymałem zasiłek za luty.

Co w przypadku, gdy pracodawca nie wyśle mi wcześniej umowy(zlecenie) i rzeczywiście będę czekał na nią do 10 kwietnia ?

jovo napisał:
Sytuacja wygląda teraz tak, że od 1 marca pracuję
i
jovo napisał:
Własnie dowiedziałem się, że umowa zostanie dosłana 10 kwietnia(za miesiąc marzec)
Troszkę dziwne zwyczaje panują w firmie.
Proszę wziąć od pracodawcy zaświadczenie (jeśli nie ma umowy) ze jesteś zatrudniony na podstawie umowy zlecenia od dnia 01.03.2017 - powinno do wyrejestrowania wystarczyć.
Jest jeszcze coś takiego jak dodatek aktywizacyjny dla bezrobotnego z prawem do zasiłku, który z własnej inicjatywy podejmie pracę - a tu zaświadczenie nie jest odpowiednie i powinna być umowa.

Powrót