Urząd Pracy - wezwanie doręczone w dniu stawiennictwa

• Autor wątku Autor wątku NagłaPomoc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NagłaPomoc

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 359
Pewien Urząd Pracy postanowił w dniu 24.04.2014 roku napisać wezwanie do obowiązkowego stawiennictwa w UP na giełdzie pracy w dniu 29.04.2014 o godz. 11. Wezwanie UP nadał 25.04 (piątek) i zostało ono odebrane 29.04.2014 o 10:55. Jak wezwany ma traktować takie wezwanie i czy w myśl przepisów ono cokolwiek znaczy? Czy urząd mógł w ogóle w ten sposób wezwać bezrobotnego? Jakie przepisy to regulują?

I kolejne pytanie, bo ta osoba stawiła się w urzędzie w dniu następnym 30.04.2014 i dostała skierowanie na rozmowę w firmie i ma 7 dni na rozliczenie się z tego obowiązku, czyli według urzędu do 06.05.2014. Urzędu nie interesuje, że był długi weekend i nikt w tej firmie nie ma teraz czasu na spotkanie i ma zamiar wyrejestrować bezrobotnego. Czy to działanie urzędu jest legalne?

NagłaPomoc napisał:
Pewien Urząd Pracy postanowił w dniu 24.04.2014 roku napisać wezwanie do obowiązkowego stawiennictwa

jaka podstawa prawna podana w wezwaniu?

Art. 33 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia. Konieczność stawiennictwa na wezwanie nie jest kwestionowana. Chodzi mi o jakiś przepis, który wskazuje, jak to wezwanie ma się odbyć i czy można uznać za wezwanie coś co dostaje się w dniu wezwania.

Ostatnia edycja:
NagłaPomoc napisał:
Chodzi mi o jakiś przepis, który wskazuje, jak to wezwanie ma się odbyć i czy można uznać za wezwanie coś co dostaje się w dniu wezwania.
Art. 50 ustawy z dnia 14.06.1960r. kodeks postępowania administracyjnego (KPA) oraz art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20.04.2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
jakby co, może pan się zawsze powołac na art. 79 k.p.a.

III SA/Lu 378/12 - Wyrok WSA w Lublinie z 2013-03-19

Jeśli chodzi o dowody z zeznań świadków oraz przesłuchania stron, niezbędne jest, aby organ w celu umożliwienia realizacji uprawnień przewidzianych w art. 10 k.p.a., zawiadomił stronę o dopuszczeniu dowodu (art. 75 § 1 k.p.a.), poinformował o tym, w jakim miejscu i terminie owe dowody zostaną przeprowadzone – przynajmniej na 7 dni przed terminem (art. 79 § 1 k.p.a.). Strona bowiem ma prawo brać udział w przeprowadzeniu dowodów, może zadawać pytania i składać wyjaśnienia (art. 79 § 2 k.p.a.).

NagłaPomoc napisał:
stawiła się w urzędzie w dniu następnym 30.04.2014 i dostała skierowanie na rozmowę w firmie i ma 7 dni na rozliczenie się z tego obowiązku, czyli według urzędu do 06.05.2014. Urzędu nie interesuje, że był długi weekend i nikt w tej firmie nie ma teraz czasu na spotkanie...
Z tym, że tutaj powodem pozbawienia statusu nie jest niestawienie się z uwagi na zbyt późno wysłaną korespondencję lecz nierozliczenie skierowania w terminie. PUP wyznaczając termin na zwrot skierowania do pracy jednocześnie jest w stałym kontakcie z pracodawcą i jeśli dotrą do niego sygnały od bezrobotnych, że pracodawca utrudnia czy opóźnia kontakt, wtedy jest interwencja. Najwidoczniej PUP nie został poinformowany o problemach z kontaktem, skoro zdecydował o wyrejestrowaniu.
Na razie decyzja nie jest prawomocna, a prawem bezrobotnego jest wniesienie odwołania od decyzji, która jest dla niego krzywdząca i wytłumaczyć szczegółowo co było powodem nierozliczenia skierowania w wyznaczonym terminie. Odwołanie trafia wraz z aktami sprawy do organu II instancji (wojewody), także będzie okazja do ponownej analizy faktów przez niezależny organ. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości ze strony PUP decyzja zostanie uchylona.

Ostatecznie urząd przedłużył termin o kolejny tydzień, więc chyba po fakcie stwierdzili, że trochę przesadzili.

Natomiast mam pytanie do @voyteg. Wezwanie chyba nie miało na celu dowodzenia czegokolwiek, a realizację zadań urzędu pracy, więc jak znaleźć przełożenie art.79 ust. 1 na sam fakt wezwania do stawienia się celem odebrania skierowania do pracy?

NagłaPomoc napisał:
Natomiast mam pytanie do @voyteg. Wezwanie chyba nie miało na celu dowodzenia czegokolwiek, a realizację zadań urzędu pracy, więc jak znaleźć przełożenie art.79 ust. 1 na sam fakt wezwania do stawienia się celem odebrania skierowania do pracy?
Jesteśmy na forum, więc nie zadajemy pytań tylko wybranym użytkownikom :)
Jeśli natomiast chodzi o art.79 ust. 1 KPA, to PUP nie wezwał cię w celu "przeprowadzenia dowodu ze świadków, biegłych lub oględzin"... tylko w celu zapoznania osoby poszukującej pracy z ofertą pracy. Moim zdaniem w tej konkretnej sytuacji powoływanie się na ten przepis prawny niewiele da.
Poszukując pracy trzeba być elastycznym i szybkim w działaniu. Nie można zatem oczekiwać, że o ofercie pracy będziesz powiadamiany na miesiąc przed jej zamieszczeniem.

Ostatnia edycja:
Mnie nikt nigdzie nie wzywał. A pytałem co miał na myśli @voyteg, dlatego że rozumuję dokładnie tak jak Ty i chciałem wiedzieć, jaki widzi związek ze sprawą.

Powrót