Urząd pracy - wyrejestrowanie się

• Autor wątku Autor wątku ina2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ina2003

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Dzień dobry.
Znalazłam pracę z dniem 20 lutego. Pracodawca zwlekał z wystawieniem umowy o pracę oraz zaswiadczenia o podjetej pracy. Jako osoba bezrobotna w terminie 7 dni od podjęcia pracy muszę powiadomić o tym urząd pracy. Tak też zrobiłam. Zostałam wyrejestrowana z dniem 20 lutego. Zakład pracy wysłał mnie na badania lekarskie dopiero w marcu i od 5 marca mam zaświadczenie lekarza o braku przeciwwskazań. Pracodawca powiedział, że podpisze ze mną umowę z dniem 5 marca czyli od kiedy mam badania a nie od 20 lutego kiedy zaczęłam pracę. W tym czasie (między 20.02 a 5.03) byłam u lekarza (ewus wykazał że jestem ubezpieczona).
Czy w zwiazku z powyższym nie będę mieć problemów, że w UP podpisałam oświadczenie, że podjęłam pracę z dniem 20.02 oraz ze w tym czasie byłam u lekarza? Zasadniczo w tym czasie nie posiadałam ubezpieczenia.
Proszę o pomoc :)

Ubezpieczenie obowiązuje przez 30 dni od wyrejestrowania, natomiast co się tyczy wyrejestrowania z PUP, to po otrzymaniu decyzji o utracie statusu złóż odwołanie od niej powołując się na inną niż pierwotnie myślałaś datę rozpoczęcia pracy z uwagi na konieczność odbycia wstępnych badań lekarskich, które wydłużyły termin zatrudnienia. Załącz kserokopię umowy i powinno być OK.

Dziękuję za odpowiedź :)

Dzień dobry,
Szanowni Państwo, proszę o sprecyzowanie, czy status bezrobotnego tracę (jestem wyrejestrowana) z dniem zawarcia pracy na umowie np. 22 maja (zakładając, że mam tydzień na powiadomienie o tym urzędu) czy z dniem zgłoszenia tego do Urzędu Pracy np 29 maja.

Tym samym - czy ubezpieczenie zdrowotne trwa do 22, cz 29 czerwca?

Status tracisz z chwilą zaistnienia okoliczności powodującej brak prawa do jego posiadania, a tym jest data podjęcia pracy.
Natomiast prawo do świadczeń opieki zdrowotnej ustaje po upływie 30 dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego (w tym przypadku utraty statusu bezrobotnego)?
A pracodawca nie zgłosił Cię do ubezpieczenia zdrowotnego?

Witam Serdecznie

Dnia 18 wrzesnia miałam stawic się w PUP w celu rozmowy z doradcą na przysłowiowy " podpis". Nie mogłam się stawic tego dnia ponieważ dzień wczesniej po godzinie 16 pracodawca z Niemiec skontaktował się ze mną by ustalić termin rozmowy kwalifikacyjnej . Został mi narzucony termin spotkania na 18 wrzesnia godzina 14. Ja dłużej się nie zastanawiając skorzystałam z propozycji znajomej mi osoby i wybrałam się z nią do Niemiec wieczorem bo tak się złozyło ze tego dnia akurat jechał. Dodam że jechałam za darmo ale niestety byłam uzalezniona od kierowcy i wróciłam dopiero po 23 wrzesnia we wtorek . Nie miałam jak poinformować urzad o wyjezdzie za granice poniewaz urzędy funkcjonują do godziny 15 umnie w miescie. Pojawiłam się w urzędzie zaraz następnego dnia czyli w srodę 24 września ,napisałam na miejscu prośbę o nie wyrejestrowanie mnie. W niemczech rekrytacja nie przebiegła pomyslnie , ale w czasie gdy rozpatrowywano moja prośbę znalazłam sobię staż w Restauracji jednej z lepszych w miescie. Pracodawca przy mnie kontaktował się z urzędem by dowiedziec się czy kwalifikuję się na staż , poinformowano go że tak. Tego samego dnia zostały wypełnione wnioski do PUP przez mojego pracodawce i dostarczone urzędowi. Po dwuch tygodniach dostałam informację że zostałam wyrerestrowana na 160 dni. Tym samym zostałąm pozbawiona stażu " za karę że sobie pracy szukałam na własną rękę " Według mnie nie złamałam przepisów , postępowałam zgodnie z planem działania tj "poszukiwanie pracy na własna rękę .Co w takiej sytuacji mam zrobić? Mam wogóle jakies szanse by został ponownie mi przywrócony status osoby bezrobotnej ? bardzo zależy mi na tym stażu Proszę o szybką odpowiedz

Każdy bezrobotny ma obowiązek stawiać się w wyznaczonym terminie, ewentualnie poinformować w terminie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie nieobecności w wyznaczonym dniu. Poinformować można np. telefonicznie bądź za pomocą emaila, więc w tym drugim przypadku nie mają znaczenia godziny otwarcia urzędu. Na okoliczność odbycia rozmowy kwalifikacyjnej nie przedstawiłaś zapewne wiarygodnego dowodu/dokumentu biorąc pod uwagę, dlatego nie uznano twojego tłumaczenia za uzasadnioną przyczynę niestawiennictwa i pozbawiono statusu.
Jedyne co możesz teraz zrobić to złożyć odwołanie do wojewody od decyzji PUP orzekającej o utracie statusu osoby bezrobotnej, w którym szczegółowo wyjaśnisz powód niestawiennictwa oraz okoliczności. Na dowód proponuję załączyć zaświadczenie/oświadczenie od niedoszłego pracodawcy o odbyciu rozmowy kwalifikacyjnej lub oświadczenie osoby, z którą podróżowałaś, aby uwiarygodnić Twoje wyjaśnienia. Ponadto oświadczenie zainteresowanego stażem pracodawcy, że deklaruje przyjąć Cię na staż, albo co by było najlepsze wniosek od niego o zorganizowanie stażu.
Na złożenie odwołania masz 14 dni od daty doręczenia Ci decyzji. Nie zaszkodzi też w chwili składania odwołania spróbować porozmawiać w dyrekcją PUP i wyjaśnić sprawę podczas rozmowy.

Trudno ocenić jaka będzie decyzja, bo wiarygodność Twojego tłumaczenia będzie oceniał organ rozpatrujący odwołanie. Zwłaszcza, że sam fakt wyjazdu za granicę (niezależnie od celu wyjazdu, długości pobytu czy też wypadającej w tym terminie obowiązkowej wizyty w PUP) powinnaś była zgłosić do PUP przed wyjazdem. Wtedy nie było by problemów. Ale próbuj. Powodzenia.

Witam ,
Dziękuję za odpowiedz .Z oświadczeniami od pracodwacy ( staż) i od osoby podrózującej ze mną nie bedzie problemu , gożej z niemieckim pracodawcą bo listy za długo idą a mi zostało mało czasu. Z dyrekcją PUP raczej nie da się dogadać, bo w moim imieniu interweniowała Restauracja w której miałam mieć staż ,bezskutecznie -kierują się na przepisy prawa administracyjnego i tle .
Jak te oświadczenie ma wygladać?
Pozdrawiam

Przede wszystkim chcę zaznaczyć, że jednoznaczna ocena Twoich szans jest niemożliwa, a opinia, którą poniżej wyrażę nie jest wiążąca, ponieważ nie ja będę decydowała o Twojej sprawie, aczkolwiek być może się przyda.

Niedoszły pracodawca może Ci przesłać skan zaświadczenia dot. rozmowy kwalifikacyjnej np. emailem... nie musisz czekać na przesłanie pocztą.
Faktem jest, że było to z Twojej strony zaniedbanie i PUP miał podstawę, aby pozbawić Cię statusu bezrobotnego, ponieważ niedopełnienie obowiązku stawiennictwa w wyznaczonym terminie bez wskazania uzasadnionej przyczyny obliguje PUP do zastosowania przewidzianych prawem sankcji. Sankcja została zastosowana prawidłowo, a pretensję za taki stan rzeczy możesz mieć niestety tylko do siebie, gdyż wyjazd za granicę należało zgłosić do PUP wcześniej, niezależnie od tego czy miałabyś w tym czasie obowiązkową wizytę czy też nie.

Ale... możliwość złożenia odwołania daje Ci szansę na ponowne, dokładne wytłumaczenie okoliczności niestawiennictwa oraz wykazanie swojej aktywności zawodowej poprzez udowodnienie/udokumentowanie, że nie było to zaniedbanie wynikające z lenistwa czy lekkomyślności, ale faktycznego poszukiwania pracy... o czym świadczyć może chociażby rozmowa z niemieckim pracodawcą albo fakt znalezienia w tak krótkim czasie pracodawcy, który deklaruje zorganizowanie stażu.
Naprawdę zalecam posłużyć się tym argumentem, jak i tym, iż pozbawienie statusu bezrobotnego przekreśli Twoją szansę na powrót na rynek pracy (nie mając statusu bezrobotnego nie możesz odbyć stażu) i w konsekwencji zostanie zaprzepaszczona możliwość podjęcia pracy po stażu (o ile oczywiście pracodawca ma taką możliwość). No i bezwzględnie powinien wpłynąć do PUP wniosek o zorganizowanie dla Ciebie stażu na dowód tego, że pracodawca myśli o Tobie poważnie.
Podsumowując, nie twierdź, a udowadniaj.
Goguś 22 napisał:
Jak te oświadczenie ma wygladać?
O czyje oświadczenie pytasz?

Ostatnia edycja:
Nie polecajcie formy uprzedzania urzedu o wyjeździe za pomocą rozmowy telefonicznej czy emaila problem jest w tym, że notorycznie interpretują to urzedy jako brak informacji zapewne na celu jest aby zawsze zmniejszać liczbe osób zarejestrowanych, dba sie o statystykę. Tylko osobiscie i potwierdzenia pisemne do ręki. Notorycznie urzedy pomijają taką forme kątaktu czy przekaz nawet osobiscie moze sie okazać, że słowo przekazane pani o koniecznosci przelozenia wizyty obowiazkowej nie zostanie odnotowane, wiec należy brac na wszystko druk, czy to na zmiany danych czy tym podobne. Urząd pracy nie jest przyjacielem bezrobotnego dba o niska statystykę, a osoby po wykształceniu psychologiczny w rejestracji mają zniechecić do zarejestrowania a nawet atakować ludzi którzy zglaszają problem.

Powrót