Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku mefistofel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mefistofel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Złożyłem wniosek u staż (jako pracodawca) i miałem ku temu upatrzoną osobę. Wszystkie dokumenty były bez zarzutu - przyjęte.
Po tygodniu zadzwoniono do mnie z zapytaniem, czy miesjcem prowadzenia działalności gospodarczej jest mieszkanie prywatne - odpowiedziałem, że nie, tylko jeden pokój wydzielony, reszta mieszkanie prywatne.
Automatycznie dostałem odmowę przyjęcia wniosku, z uwagi nie nie spełnienie wymogu (podobno z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej) oznakowania firmy na zewnątrz budynku.
Sprawę rozpoznałem i potwierdziłem w urzędzie miasta, że takowego oznaczenia wcale nie potrzebuje. Również mój radca prawny to potwierdził.

Napisałem pismo z odwołaniem i uzasadnieniem.

Dziś otrzymałem odpowiedź iż nadal nie spełniam wymogów tym razem z kodeksu wykroczeń art 60 par 3 z dnia 20 05 1971: "Kto wykonuje działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny."

[źródło : http://prawo.money.pl/akty-prawne/ujedn ... U,118.html]

Moje pytanie brzmi kto tu ma rację
Proszę o odpowiedź. :?:

witam
To wyłącznie od Urzędu Pracy zależy gdzie skieruje kogoś na staż. Takie mocowanie się z UP nic nie da.

Powrót