Urzad Pracy

• Autor wątku Autor wątku ana112233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ana112233

Witam, mam pytanie chce zarejestrowac sie w Urzedzie Pracy. Czy jest to mozliwe w innym miescie niz miejsce zameldowania? Dla wyjasnienia zameldowana jestem w Rzeszowie a mieszkam bez zameldowania w Lublinie i tutaj chce szukac pracy czy moge sie zarejestrowac tu w Lublinie w UP. Apropo jaka jest roznica miedzy "poszukujacym pracy" a " bezrobotnym" czy w ogole zadnej roznicy nie ma. Z gory dziekuje za odpowiedz.

1.Możesz się zarejestrować w Lublinie składasz tylko dodatkowo oświadczenie, że nie jesteś zarejestrowana w innym powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna. Powinnaś mieszkać i posiadać adres korespondencyjny w Lublinie, a najlepiej zameldowanie na pobyt czasowy.
2.Będąc bezrobotnym poszukuje się zatrudnienia, zatem jest się w pewnym sensie i poszukującym pracy. Poszukujący pracy , to taka osoba, która poszukuje pracy, ale nie ma prawa do statusu bezrobotnego, bo np. jest zatrudniona, osiąga przychody z tytułu najmu lub renty, jest właścicielem gospodarstwa rolnego powyżej 2 h przeliczeniowych.
Osoba poszukująca pracy nie jest zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego i nie są opłacane za nią składki zdrowotne.

Jezeli nie mam ani stałego ani czasowego zameldowania w Lublinie to moge sie zarejestrowac tak? Czy moge wtedy podac adres ten gdzie mieszkam ( w Lublinie )bez zameldowania stałego i czasowego do korespondencji? Przepraszam za głupie pytania ale w ogole sie w tym nie orientuje :/

Teoretycznie tak(spotkałem się z takimi informacjami na kilku stronach UP w całej Polsce) jednakże meldunek czasowy będzie raczej pożądany.

ana112233 napisał:
Jezeli nie mam ani stałego ani czasowego zameldowania w Lublinie to moge sie zarejestrowac tak? Czy moge wtedy podac adres ten gdzie mieszkam ( w Lublinie )bez zameldowania stałego i czasowego do korespondencji? Przepraszam za głupie pytania ale w ogole sie w tym nie orientuje :/

Nie, nie możesz zarejestrować się jako bezrobotna w Lublinie. Rejestracja z tym statusem wymaga zameldowania na pobyt stały lub czasowy. W urzędzie pracy w Lublinie bez meldunku możesz jedynie uzyskać status osoby poszukującej pracy. Szczegółowe informacje znajdziesz na tej stronie.

nintendo007 napisał:
Teoretycznie tak(spotkałem się z takimi informacjami na kilku stronach UP w całej Polsce) jednakże meldunek czasowy będzie raczej pożądany.

Nie ma takiej możliwości! A warunek adresu do korespondencji dotyczy osób, które nie posiadają w ogóle meldunku na terenie kraju.

Powrót