urzad pracy

• Autor wątku Autor wątku og0nek20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

og0nek20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
mam problem. Jestem własccielem prawie 10 h moja zona nie moze zarejestrowac sie w urzedzie pracy jako bezrobotna i pojsc przez to na staz, moje pytanie brzmi w jaki sposób mozna rozwiazac ten problem?

Zgodnie z art. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy bezrobotnym może być osoba, która "nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.4), o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe".
Proszę nie potraktować tego jako komentarz złośliwy, ale w tej sytuacji pozostaje Wam albo sprzedaż ziemi (aby posiadać jej dokładnie 2 ha przeliczeniowe lub mniej) lub rozwód. Ewentualnie żona może szukać pracy bez rejestracji i wsparcia finansowego ze strony PUP.

Powrót