Urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku mia13121990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mia13121990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, w styczniu dostalam skierownaie z urzedu pracy. Poszłam do pracodawcy który od razu mnie zatrudnił bez zadnej rozmowy, a jak próbowałam poprosi zeby wpisała mi że nie nadaje się czy coś to Pani z wielką łaską powiedziała ze może mi wpisa ze ja odmowiłam, więc wziełam ta pracę żeby nie zostac wykreśloną z Urzędu i po miesiącu zwolniłam sie po czym ponownie zarejstrowałam się w Urzędzie. W piątek Pani w Urzędzie powiedziała że znowu z tego zakładu pracy maja ofertę i będzie znowu mi wystawiała tam skierowanie. W związku z tym moje pytanie brzmi czy może tak zrobic ? Może znowu da mi skierowanie do tego samego zakłądu?

To po co rejestrujesz się w urzędzie pracy skoro nie szukasz pracy?

Może, jeśli oferta spełnia warunki "odpowiedniej pracy" zdefiniowanej w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Ciekawe gringo czy byś poszedł do pracy na akord gdzie za kg wyrobu płacą nie całe 90 gr, gdzie panuje dezorganizjacja kompletna przychodzisz do pracy stoisz jak słup bo nie ma materiałów do pracy i to wszytsko na smieciową umowę. Nie wiesz jaka jest sytuacja więc sie nie wypowiadaj skoro nie masz nic mądrogo do powiedzenia

mia13121990 napisał:
Ciekawe gringo czy byś poszedł do pracy na akord gdzie za kg wyrobu płacą nie całe 90 gr, gdzie panuje dezorganizjacja kompletna przychodzisz do pracy stoisz jak słup bo nie ma materiałów do pracy i to wszytsko na smieciową umowę. Nie wiesz jaka jest sytuacja więc sie nie wypowiadaj skoro nie masz nic mądrogo do powiedzenia
Zaraz, zaraz... a dlaczego od razu atakujesz gringo9
Mezczyzna.gif
? Ani słowem nie wspomniałeś o szczegółach tj. dlaczego z tej pracy zrezygnowałaś i jakie warunki pracy ofertują teraz (choć podejrzewam, że zakłamali je zgłaszając ofertę pracy do PUP). Czytając Twój pierwszy post aż się ciśnie na usta pytanie, które zadał gringo9
Mezczyzna.gif
, więc może najpierw precyzyjnie opisz sytuację, abyśmy mogli ją poznać i w konsekwencji napisać coś mądrego.
Na tak postawione pytanie jak w poście # 1 inne odpowiedzi niż te, których udzielono, paść nie mogły.

A teraz do rzeczy: Czy w ofercie do PUP ten pracodawca określa faktyczne warunki pracy (stawkę, rodzaj umowy)? Jakie dokładnie warunki, tzn. rodzaj umowy, wysokość wynagrodzenia brutto w skali miesiąca, czy podlega ubezpieczeniom społecznym?
To istotne, aby ocenić czy oferta tegoż pracodawcy spełnia przesłanki "odpowiedniej pracy", co oznacza zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.

Zakład pracy w ofercie dla urzędu podaje stawkę 1.30 brutto za kg na akord i umowę zlecenie. Odeszłam stamtąd bo przychodzi człowiek do pracy i nie wie co ma robić kierownictwo lata z kąta w kąt i co chwile mówi zaraz nie mam teraz czasu jak już ktoś się zainteresuje i powie co nalezy robić nie ma matriałów do pracy szukasz na własną rękę zdobędziesz to masz nie to stój dalej jak słup. Po drugie z taką stawką to dzienna dniówka raz wyjdzie 40 zł a czasem nawet mniej załeży co w danym dniu robisz bo za różne wyroby są różne stawki. Myślisz że nie chciałabym pójść do pracy?? owszem ale normalnej przynajmnie jw miarę ludzkiej bo co to się dzieje na tym zakładzie to jest nie do opisania.

mia13121990 napisał:
Zakład pracy w ofercie dla urzędu podaje stawkę 1.30 brutto za kg na akord i umowę zlecenie. Odeszłam stamtąd bo przychodzi człowiek do pracy i nie wie co ma robić kierownictwo lata z kąta w kąt i co chwile mówi zaraz nie mam teraz czasu jak już ktoś się zainteresuje i powie co nalezy robić nie ma matriałów do pracy szukasz na własną rękę zdobędziesz to masz nie to stój dalej jak słup. Po drugie z taką stawką to dzienna dniówka raz wyjdzie 40 zł a czasem nawet mniej załeży co w danym dniu robisz bo za różne wyroby są różne stawki.
Ok, a jak ofertę pracy aktualnie przedstawia pracodawca w PUP? Jakie są jej szczegółowe aktualne warunki, o które pytam w poście #5? To bardzo istotne, bez tego nie jestem w stanie ocenić czy możesz bez konsekwencji odrzucić taką ofertę czy nie.
mia13121990 napisał:
Myślisz że nie chciałabym pójść do pracy?? owszem ale normalnej przynajmnie jw miarę ludzkiej bo co to się dzieje na tym zakładzie to jest nie do opisania.
W porządku, tylko że z pierwszego postu to nie wynikało.

Aktualnie proponują umowę zlecenie na akord 1.30 brutto za kg. Wymagaja książeczki sanitarno-epidemiologicznej ( którą oczywiście posiadam )
Oferta jak oferta jak większość w UP ale moje pytanie było czy drugi raz moga dać mi skierownaie do tego samego zakładu pracy do którego już raz dostałam ?

Drugi raz mogą jak najbardziej, ale rozliczać z ewentualnej odmowy mogą tylko jeśli byłaby to oferta "odpowiedniej pracy". A zlecenie na akord z 1.30 brutto za kg taką nie jest. O tzw. akordzie można raczej mówić przy umowie o dzieło, ale raczej nie przy zleceniu.
Nie ma znaczenia czy już raz w przeszłości do tego pracodawcy przedstawiano Ci ofertę czy też nie, istotne jest to czy aktualna oferta spełnia odpowiednie kryteria.

Jeśli odmówię takiej oferty to nie mogą mnie wyrejestrować? Jest na to jakiś paragfaf czy cos na który ewentualnie mogłabym się powołać ?

mia13121990 napisał:
Jeśli odmówię takiej oferty to nie mogą mnie wyrejestrować? Jest na to jakiś paragfaf czy cos na który ewentualnie mogłabym się powołać ?
Możesz odmówić, jeśli oferta pracy nie spełnia definicji "odpowiedniej pracy" określonej w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (dokładną definicję podałam już w poście #5).
Na podstawie przedstawionych przez Ciebie informacji nt. aktualnej i oferowanej Ci w danej chwili oferty pracy, nie jestem w stanie jednoznacznie orzec czy na pewno nie jest to praca odpowiedniej pracy.

Powrót