Urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku katarzynak1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzynak1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, nieraz otrzymałam z forum fachową poradę. Mam pytanie bo pytałam w kilku urzędach i dostałam rożne odpowiedzi, a mianowicie.
Kończę prace w czerwcu i chciałabym się zarejestrować jako bezrobotna w Urzędzie pracy, ale mówiono mi ,że nie mogę gdyż rodzice w kwietni przepisali na mnie dwie działki
1. pole uprawne 1,30ha( fizyczne) a przeliczeniowe 1,90ha
2. oraz działkę 0,22a fizyczne na której stoi dom i budynki gospodarcze,które zajmują całą działkę, a która jest współwłasnością z rodzicami i mam faktycznie tylko 0.11a (1/2)
Mam pytanie czy do urzędu pracy liczy się łącznie dwie działki to wtedy przekracza mi 2ha przeliczeniowe, czy tylko pole uprawne bez działki na której stoi dom. Dziekuje za odpowiedz

Wszystko zależy od klasyfikacji działki, na której stoi dom, czy jest to tylko działka budowlana czy rolno-budowlana. Jeśli jest tylko budowlana, nie będzie brana pod uwagę.
Najlepiej wystąpić do gminy o zaświadczenie o wielkości nieruchomości rolnej.

Dziękuje za odpowiedz. Byłam w gminie aby mi dały zaświadczenie , ze ta druga działka jest budowlana, a oni, że takiego zaświadczenia nie mogą dać. Tylko na jednym jest sumowane wszystko. Co dalej robić.

Czy uzyskała Pani informację dlaczego nie mogą dać? Może działka, na której stoi dom nie jest tylko budowlana. Informowała Pani, że do rejestracji jako osoba bezrobotna potrzebuje informacji tylko o wielkości nieruchomości rolnej.
Jaka wielkość jest podana na nakazie płatniczym?

Powrót