Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku jaaaaa9444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaaaaa9444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witajcie chodzi mi o staż z pośredniaka zakładam temat bo mam pewną wątpliwość . robię technika farmacji tzn jak skończę bd mieć średnie zawodowe a , że potem muszę zrobić staż to może będę potrzebowała skorzystać ze stażu z pośredniaka i do rzeczy ile stażu będzie mi się należeć ? do 6 miesięcy czy do 12 ? nie będę mieć ukończonych 25 lat bd mieć 23 , czy potem pracodawca ma obowiązek zatrudnić czy nie ? I czy można mieć staż w innej miejscowości niż jest urząd , albo zarejestrować się w innym urzędzie ?

Przede wszystkim najpierw musisz się zarejestrować jako bezrobotna, otrzymać profil i dopiero wtedy będzie można odpowiedzieć na pytanie czy jesteś osobą która ma prawo skorzystać ze stażu.
Przyjmijmy że tak, to bezrobotny do 30 r. życia ma prawo do 12 mcy stażu.
Staż można mieć w innej miejscowości, natomiast aby zarejestrować się w UP trzeba posiadać zameldowanie stałe/czasowe, brak zameldowania na terenie działania właściwości tego UP.

jaaaaa9444 napisał:
I czy można mieć staż w innej miejscowości niż jest urząd
O tym decyduje dany PUP, zatem należy zapytać u źródła, czyli w swoim PUP czy jest taka możliwość. Na forum nie jesteśmy w stanie zgadnąć.

Powrót