Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku karfo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karfo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Odmowa przyjęcia do pracy - zasiłek dla bezrobotnych

Witam,
Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna, poszukująca pracy. Jakiś miesiąc temu dostałam skierowanie do pracy, ale pracodawca odmówił przyjęcia. Dostałam zasiłek dla bezrobotnych (tak mi się wydaje, że to akurat zasiłek). I mam pytanie, to było takie jednorazowe działanie, że dostałam te pieniądze czy jest jakiś określony czas otrzymywania tego zasiłku?:roll:
PS. Nie dostałam żadnego pisma z Urzędu, które by to wyjaśniało.

Ostatnia edycja:
RE: Odmowa przyjęcia do pracy - zasiłek dla bezrobotnych

karfo napisał:
Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna, poszukująca pracy.
Nie można w jednym urzędzie pracy być zarejestrowanym jednocześnie ze statusem osoby bezrobotnej i poszukującej pracy. Najprawdopodobniej masz status bezrobotnego.

karfo napisał:
to było takie jednorazowe działanie, że dostałam te pieniądze czy jest jakiś określony czas otrzymywania tego zasiłku?

Zasiłek dla bezrobotnych jest wypłacany w okresach miesięcznych (do 14) z dołu. Przyznawany jest na 180 lub 365 dni. W przypadku przyznania zasiłku jest wystawiana decyzja.

RE: Odmowa przyjęcia do pracy - zasiłek dla bezrobotnych

karfo napisał:
Nie dostałam żadnego pisma z Urzędu, które by to wyjaśniało.
gośćforum123 napisał:
Zasiłek dla bezrobotnych jest wypłacany w okresach miesięcznych (do 14) z dołu. Przyznawany jest na 180 lub 365 dni. W przypadku przyznania zasiłku jest wystawiana decyzja.
Dokładnie tak.
Zatem karfo albo nie zwróciła Pani uwagi na to co podpisuje w urzędzie, albo decyzja o przyznaniu Pani prawa do zasiłku dla bezrobotnych wraz ze wskazaniem okresu jego przysługiwania została wysłana do Pani pocztą. Jeśli wysłana korespondencja nie została przez Panią lub dorosłego domownika odebrana, to wróciła do PUP z tzw. skutkiem doręczenia. Innej opcji nie ma.
Wyjaśni to Pani PUP, ale musi się Pani tam udać.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Dokładnie tak.
Zatem karfo albo nie zwróciła Pani uwagi na to co podpisuje w urzędzie, albo decyzja o przyznaniu Pani prawa do zasiłku dla bezrobotnych wraz ze wskazaniem okresu jego przysługiwania została wysłana do Pani pocztą. Jeśli wysłana korespondencja nie została przez Panią lub dorosłego domownika odebrana, to wróciła do PUP z tzw. skutkiem doręczenia. Innej opcji nie ma.
Wyjaśni to Pani PUP, ale musi się Pani tam udać.
U mnie w mieście takie decyzje są dość późno wysyłane, więc może jeszcze coś do mnie dotrze. Dziękuję za pomoc :)

Powrót