T
te1000
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 43
W 2020 roku otrzymalem kase za sprzedaz 1/12 mieszkania, (mieszkanie w spadku). Bylo powiedziane ze jak nie wydam tych pieniedzy na remont swego mieszkania lub na splate kredytu to bede musial zaplacic od tego podatek. Zatem część wydałem na remont ale o 5000 zł za mało, wiec od tej kwoty 5000 zł musze zapłacic podatek z odsetkami, tu wszystko sie zgadza.. Ale w 2021 odliczyłem od podatu w zeznaniu PIT kwotę, która wydałem na remont z tytyłu ulgi remontowej czy termomodernizacyjnej nie pamietam jaka była wtedy i otrzymałem za to zwrot podatku.
W 2025 roku urzad skarbowy się upomniał o kase i zazadali przedstawienia faktur, przedstawiłem im ale oczywiscie 5000 zł za malo.
Czy mialem prawo odliczyc od podatkute w 2021 roku kwote którą wydałem na remont ? Bo teraz Urzad skarbowy twierdzi, że jesli wydalem kase na remont to nie mialem prawa od tego odliczac podatlu i żada faktura na 20000 zł. Więc nie wiem czy moglem to odliczyc wtedy w 2021 roku od podatku PIT czy nie?
W 2025 roku urzad skarbowy się upomniał o kase i zazadali przedstawienia faktur, przedstawiłem im ale oczywiscie 5000 zł za malo.
Czy mialem prawo odliczyc od podatkute w 2021 roku kwote którą wydałem na remont ? Bo teraz Urzad skarbowy twierdzi, że jesli wydalem kase na remont to nie mialem prawa od tego odliczac podatlu i żada faktura na 20000 zł. Więc nie wiem czy moglem to odliczyc wtedy w 2021 roku od podatku PIT czy nie?