Urzad w Niemczech-tlumacz przysiegly z Polski

• Autor wątku Autor wątku lilalo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilalo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie!
Za 3 miesiace bede brala slub w Essen z Niemcem. Jestem Polka i poki co jeszcze zameldowana jestem w Polsce. Nurtuje mnie jedna sprawa dlaczego moje dokumenty musza byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego w Niemczech? Dlaczego mojego aktu urodzenia badz zaswiadczenia o zameldowaniu nie moze przetlumaczyc tlumacz przysiegly z Polski???
Czy to byla zachcianka urzednika czy tez naprawde tlumacze przysiegli w Polsce nie maja co tlumaczyc dokumentow bo ich tlumacznie nie zostanie uznane? Jest do dla mnie sprawa dosc kontrowersyjna poniewaz w sprawie kindergeld nie mialam zadnych problemow i zostalo przyjete tlumacznie przysiegle aktu z Polski.
Jeszcze jedno pani urzedniczka w Essen powiedziala ze nie uznaje miedzynarodowego aktu urodzenia jaki jej przedstawilam, pomimo iz jest on napisany miedzyinnymi w jezyku Niemieckim. I po co ja placilam specjalnie za wystawienie miedzynarodowego aktu urodzenia w Polsce skoro urzednik w Essen nie chce go przyjac?
Czy jest jakas ustawa, ktora reguluje te ich "zachcianki"? Nie mam co walczyc i musze wszystkie dokumenty dac do tlumaczenia w Essen, a te z Polski po prostu wyrzucic??

Ja bralam miesiac temu slub w Niemczech i nie bylo zadnego problemu z tlumaczeniami od polskiego tlumacza przysieglego. Pani urzedni byla bardzo sympatyczna. Zostawila sobie tylko tlumaczenia a oryginalne polskie dokumenty mi oddala, twierdzac ze ich nie potrzebuje.
Kolezanka brala rok temu slub w Berlinie i tez nie bylo z tym zadnego klopotu. Chyba jednak zalezy to od dobrej woli.
Apropos.
Tu w Niemczech dostalam miedzynarodowy akt slubu.... ktory niestety polscy urzednicy tez nie akceptuja, wiec trzeba bylo tlumaczyc dokumenty w druga strone - to po to aby dostac dowod osobisty z nowym nazwiskiem. Jednym slowem pozniej tez bedzie troche zalatwiania dokumentow.

Pozdrawiam i zycze cierpliwosci. :)

Dziekuje! Wlasnie w tym tkwi problem poniewaz wiem ze w Oberhausen tez nie ma problemu z tlumaczeniami dokumentow przez polskich tlumaczy przysieglych. POniewaz musze wziasc slub w Essen, potrzebuje jakis atut na te pani urzedniczke, czy jest jakis przepis ktory mowi ze nie moga byc uznane polskie tlumaczenia? Czy jest jakis przepis ktory mowi ze musze przetlumaczyc dokumenty w NIemczech!? Co zrobic z ta pania uredniczka?? Bo nie chce jej odpuscic. Akurat ta byla bardzo bardzo niemila..... :evil:

Tłumaczenia Polskie są honorowane oryginał + Tłumaczenie jeżeli masz problemy
idź do kierownika działu meldunkowego głowy ci nie urwie. Prościej jest brać Ślub w Polsce
uniknęła byś wszystkich kłopotów a efekt taki sam i bez stresu.

W Polsce nie mozemy brac slubu poniewaz on ma dwa obywatelstwa ale nie ma polskiego dowodu. W polskim USC powiedziano nam ze jesli chcemy wziasc slub u nich, moj nazeczony musi :albo zrzec sie polskiego obywatelstwa albo wyrobic polski dowod osobosty. A sam wiesz ile czeka sie na polski dowod osobisty, trzeba samemu zaniesc wniosek i samemu odebrac dowod, ahh oprocz tego trzeba byc gdzies zameldowanym. Wyszlo by z tego ze wiecej czau musimy przeznaczyc na zalatwianie w Polsce slubu. Oprocz tego trzeba zglosic sie miesiac i 1dzien osobiscie u nich, przed data slubu. A kto nam da tyle urlopu w Niemczech? Ehhh takie problemy ze slubem ze juz lepiej by bylo bez. Zatem jak widac latwiej bedzi enam wziasc slub w BRD. CHociaz ostatnio dowiedzialam sie ze musi byc przy slubie urzedowy ich tlumacz, za ktorego bede musiala dodatkowo zaplacic.

Z tego co piszesz to on ma 2 obywatelstwa i niemiecki dowód osobisty ??????
Z Niemiec z urzędu cywilnego bierze zaświadczenie że może zawrzeć ślub w Polsce
jako Niemiec takie zaświadczenie to30-40e. Jeżeli dajesz sobie sama rade z językiem niemieckim to nie potrzebujesz tłumacza

Ma paszport niemiecki a nie posiada on dowodu osobistego polskiego, skoro posiada dwa obywatelstwa (a tak jest) i jesli chce wziasc slub w Polsce to albo zrobi sobie sobie dowod osobisty polski albo zrzeknie sie obywatlestwa polskiego. Nie zgadzaja sie w Polsce na wziecie u nich slubu na jego niemieckim paszporcie. Tragedia z urzednikami!!!!!

Powrót