US - interpretacja opinii rzeczoznawcy

• Autor wątku Autor wątku kamskow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamskow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Tak na wstępie i w skrócie, mam problem z US. Mianowicie, sprowadziłem uszkodzony samochód z USA, opłaciłem VAT i cło w Niemczech, zleciłem certyfikowanemu rzeczoznawcy wpisanemu na listę Ministerstwa Infrastruktury wykonanie wyceny/opinii, udałem się do US i tu nagle zdziwienie. W opinii rzeczoznawcy wartość samochodu uszkodzonego metodą zredukowanego kosztu naprawy wynosiła 23 tys zł. Urząd Skarbowy stwierdził że wycena pojazdu zbytnio odbiega od cen rynkowych, tyle tylko że biorą po uwagę ceny rynkowe pojazdów sprawnych. Dlatego US wyliczył mi akcyzę od metody urealnionego kosztu naprawy, w moim przypadku bardziej niekorzystnej, korzystając z opinii którą przedstawiłem. Ta druga metoda nie uwzględnia kosztów napraw, tylko same części, co za tym idzie różnice są spore. Najgorsze jest to że US widząc opinię rzeczoznawcy, który wykonał swoją pracę według jasno sprecyzowanych zasad przygotowanych przez Ministerstwo, wybiera sobie metodę z której będzie wyliczać akcyzę, mimo iż w opinii jest jasno napisane że wartość pojazdu uszkodzonego jest równa xxxx. Nie wiem jeszcze czy tą sprawę można wygrać, ale jedno jest pewne że nie każdy urząd tak robi. Rozmawiałem z przedstawicielem firmy która zajmuje się tłumaczeniami dokumentów, opiniami rzeczoznawców oraz opłatami akcyzy. Na przytoczenie mojej historii reaguje zdziwieniem, ponieważ pierwszy raz się spotkał z takim podejściem US.

Czy to co Urząd Skarbowy robi ma jakąś podstawę prawną?
Wiem że mogą podważyć opinię rzeczoznawcy, tyle tylko że oni jej nie podważają, tylko z niej korzystają ale na własnych warunkach, korzystniejszych dla US.

Powrót