Usługa Hostingowa - Brak opłaty

• Autor wątku Autor wątku pobity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pobity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,

2 lata temu stworzyłem stronę www dla klienta.
jako firma sprzedałem mu miejsce na serwerze, za który przez 2 lata nie płacił.
dodam że nie mieliśmy spisanej żadnej umowy.
serwer jest na firmę.

czy mogę w jakiś sposób domagać się zapłaty za poprzednie lata wstecz?
nie chodzi mi o wystawianie faktury wstecznej tylko o to aby zmusić klienta do zaległej opłaty, której nie zrobił.
dodatkowo klient domaga się wejścia na ftp aby skopiować wszystkie pliki
bo mówi, że chce przenieść stronę gdzie indziej.

jeśli nie zapłaci to czy mogę zablokować stronę?

Wykonanie strony www powino odbyć się na podstwie umowy o dzieło art. 627-646 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 627 k.c. zamawiający płaci a przyjmujący zamówienie wykonuje określone w umowie dzieło.

Przykład umowy o wykonanie strony

Wykonawca strony nie jest zobowiązany do udostępniania zamawiającemu miejsca na stronę.

Wykonawca w chwili wykonania strony musi ją oddać zamawiającemu, np. na jakimś nośniku, a tym samym musi przenieść Prawo Autorskie na Zamawiającego.

Czyli nie może pan zablokować takiej strony, bo należy ona od 2 lat do klienta.

Kolejną sprawą jest miejsce na stronę (hosting). Działalność takiego hostingu reguluje ustawia z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2002r. Nr 144 poz. 1204 z późn. zm.)

Prowadząc jakąkolwiek działalność świadczącą usługi drogą elektroniczną zgodnie z art. 8 ust. 1 pkt.1 w/w ustawy zobowiązany jest pan do sporządzenia Regulaminu świadczenia usług. W internecie np. rejestrując się na Allegro i sprzedając tam rzeczy nic fizycznie nie podpisaliśmy, i nie ma umowy. Ale Allegro posiada Regulamin z którym musimy się zapoznac przed rejestracją w tym serwisie.

Regulamin określa zbiór obowiązków, nakazów, zakazów dotyczących danej usługi. (np. obowiązek opłaty za hosting).

Zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną w Pana Przypadku Usługodawca nie jest zobowiązany żadnymi postanowieniami regulaminu ponieważ zgodnie z art. 8 ust. 1 pkt.2 w/w ustawy taki Regulamin powinien być przedstawiony przed świadczeniem usługi.

Ostatnia edycja:
yuo napisał:
Wykonanie strony www powino odbyć się na podstwie umowy o dzieło art. 627-646 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 627 k.c. zamawiający płaci a przyjmujący zamówienie wykonuje określone w umowie dzieło.

powinno ale nie było żadnej umowy czyli związku z tym
nie ma dowodu, że moja firma wykonała tą stronę.

na serwer też nie było umowy ani nic. była umowa ustna.
serwer jest mój więc mogę go wyłączyć kiedy chce..

dobrze rozumiem?

To działa w dwie strony ;) Jeżeli pan nie ma dowodu, na wykonanie strony, i że udostepnia pan serwer to tamta strona też nie posiada takiego dowodu. I teoretycznie może pan usunąć ich stronę bez konsekwencji.

Ale w internecie pozostanie ślad, że ta strona istnała na pana serwerze. Jak tamta firma by się uparła to mogłaby udowodnić, że posiadali taką stronę i że była na pana serwerze.

yuo napisał:
Ale w internecie pozostanie ślad, że ta strona istnała na pana serwerze. Jak tamta firma by się uparła to mogłaby udowodnić, że posiadali taką stronę i że była na pana serwerze.
Ale bez umowy nie byli by w stanie udowodnić, że są jej właścicielem.
I kółko się zamyka.

Proponuje wezwać do zapłaty pisemnie (listem poleconym ZPO) i poczekać co będzie.

Był wystawiony rachunek/faktura?

Jest to strona www przedsiębiorcy więc raczej są w stanie udowodnić, że to ich strona. Przypuszczam, że tam znajduje się ich logo, produkty jakie oferują i ich dane kontaktowe.

Aby się dowiedzieć do kogo należy dana domena, i na jakim serwerze jest strona wystarczy sprawdzić na stronie:

Whois lookup and Domain name search

Strona znajduje się w internecie od 2 lat więc raczej napewno w sieci sa jej kopie.
Można np. sprawdzić narzędziem WaybackMachine: Internet Archive: Free Movies, Music, Books & Wayback Machine

No jasne, ale jak udowodnią, że ta strona jest ich własnością?
Takim dowodem może być umowa kupna lub przeniesienia praw autorskich, faktura.

Strona internetowa nie jest rzeczą tylko zbiorem kodów. I udowodnienie czy strona jest firmy czy może nastąpić już z samej treści którą zawiera strona.

Bo co w przypadku jak sam Tworzę stronę internetową mojej firmy. Nie posiadam umowy, faktury zakupu itp. Ktoś kradnie mi ta moją stronę, i się podszywa pod moją firmę. Już sama treść strony jest w tym przypadku dowodem bo jest tam logo mojej firmy, itp.

Widzę, że nie znasz się na prawie autorskim ani na programowaniu.

Programista bez trudu udowodni, że jest autorem strony.
A firma - nie doszły kupiec - nie ma raczej kodów źródłowych - więc są na przegranej pozycji.

Nie ma tu żadnej umowy, więc autor kodu bezprawnie wykorzystał np. zdjęcia itp materiały należące do tej firmy. Udowadniając, że jest autorem jednocześnie przyzna się do bezprawnego wykorzystania materiałow do których nie ma prawa.

Powtarzaj za mną:

Była umowa.
Ustna.
Ustna umowa jest ważna.

:)

Umowa ustna jest ważna, ale ze względu na swój charakter powinna zostać zawarta przy świadkach. W praktyce gdy jedna ze stron nie respektuje umowy ustnej, bez świadków nie można nic udowodnić. To, że ten pan wykonał stronę dla tej firmy odpłatnie bez jakiegokolwiek dokumentu jest nie do udowodnienia. Wyjściem z tej sytuacji mogą być inne dokumenty świadczące, że taka umowa ustna istniała. Faktura VAT, Koresopndencja dotycząca wykonania strony www dla tej firmy itp.

Art. 6. k.c. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Powrót