C
conrado_k
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 25
Moja sprawa wygląda tak, że jestem przedsiębiorcą i za pośrednictwem Allegro zawarłem umowę z firmą trudniącą się pośrednictwem w sprzedaży sprzęty elektronicznego z Chin.
A więc najpierw chronologia zdarzeń:
29 Wrz 2014 (dzień 0) - zakupiłem i zapłaciłem za telefon komórkowy i usługę pośrednictwa
12 Paź (dzień 13) - otrzymałem nr trackingowy
28 Paź (dzień 29) - telefon przekroczył granicę PL
31 Paź (dzień 32) - Doręczono mi pismo z Urzędu Celnego nakazujące mi w terminie 20 dni wysłać zgłoszenie celne
14 Lis (dzień 46) - wysłałem zgłoszenie celne
18 Lis (dzień 47) - Po wcześniejszych mailowych i telefonicznych prośbach o zwrot pieniędzy wysłałem "Przedsądowe wezwanie do zapłaty"
19 Lis (dzień 51) - Paczka dotarła pod wskazany przeze mnie adres.
20 Lis (dzien 52) - Wezwanie do zapłaty odebrano
Regulamin na stronie "O mnie" który jest podstawą mojego roszczenia:
Moje roszczenie opiera się przede wszystkim o §2 pkt 14 regulaminu, gdyż paczka dotarła dopiero po 51 dniach oraz o §2 pkt 11, który świadczy o ogólnych opóźnieniach w realizacji zamówienia. Pośrednik tłumaczy się, że skoro telefon w końcu dotarł to sprawy nie ma oraz podpiera §2 pkt 15 zwalając winę na UC lub też na pkt 18 twierdząc że ja nie dopełniłem swojego obowiązku. Warto zauważyć, że pkt 18 odnosi się nie do pośrednika, ale do Sprzedawcy (w chinach).
W związku z tym postanowiłem sprawę skierować do Sądu jednak proszę wyjaśnijcie mi jakie są różnice w postępowaniu upominawczym i uproszczonym? Jakie w mojej sytuacji najlepiej uruchomić postępowanie?
Proszę powiedzcie też co ogólnie sądzicie o sprawie czy mam wg was szanse odzyskać te pieniądze?
Pozdrawiam
A więc najpierw chronologia zdarzeń:
29 Wrz 2014 (dzień 0) - zakupiłem i zapłaciłem za telefon komórkowy i usługę pośrednictwa
12 Paź (dzień 13) - otrzymałem nr trackingowy
28 Paź (dzień 29) - telefon przekroczył granicę PL
31 Paź (dzień 32) - Doręczono mi pismo z Urzędu Celnego nakazujące mi w terminie 20 dni wysłać zgłoszenie celne
14 Lis (dzień 46) - wysłałem zgłoszenie celne
18 Lis (dzień 47) - Po wcześniejszych mailowych i telefonicznych prośbach o zwrot pieniędzy wysłałem "Przedsądowe wezwanie do zapłaty"
19 Lis (dzień 51) - Paczka dotarła pod wskazany przeze mnie adres.
20 Lis (dzien 52) - Wezwanie do zapłaty odebrano
Regulamin na stronie "O mnie" który jest podstawą mojego roszczenia:
REGULAMIN
§1 Niniejszy regulamin określa zasady wykonania usługi zamówienia towaru za pośrednictwem przedsiębiorstwa [nazwa] na rzecz Kupującego.
Sprzedawca
Producent lub jego przedstawiciel handlowy mający siedzibę na terytorium Azji, będący właścicielem przedmiotów oferowanych na aukcjach Dostepni24 Sprzedawca odpowiedzialny jest za wysyłkę towaru i realizację reklamacji.
Kupujący
Osoba fizyczna, która skorzystała z opcji Kup Teraz i zleciła usługę pośrednictwa w zakupie towaru od Sprzedawcy.
Pośrednik
Przedsiębiorstwo Sprzedaż Internetowa TN, które w imieniu i na rzecz kupującego dokonuje zamówienia towaru od Sprzedawcy.
(...)
§2 Opis usługi
1. [firma] zobowiązuje się do zamówienia towaru na rzecz kupującego, stającego się importerem towaru w cenie, na którą składają się: koszt towaru pomniejszony o rabat udzielony przez Sprzedawcę firmie Sprzedaż Internetowa TN oraz opłatę za usługę zamówienia towaru na rzecz Kupującego pobieraną przez [firma].
2. [firma] nie jest importerem Przedmiotu Zamówienia.
3. Środki pieniężne, które zostały przekazane firmie Sprzedaż Internetowa TN nie stanowią przychodu. Pomniejszone o koszt usługi zostają przekazane Sprzedawcy.
4. [firma] nie jest wprowadzającym sprzęt w myśl ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (Dz.U. 2005 nr 180 poz. 1495).
5. [firma] świadczy usługi tylko i wyłącznie na rzecz osób prywatnych.
6. Ponosimy odpowiedzialność za zgodność otrzymanego towaru z opisem umieszczonym na stronie przedmiotu.
7. Korzystając z opcji "Złóż Zamówienie" na stronie przedmiotu użytkownik staje się Kupującym. Jednocześnie Użytkownik, stając się Kupującym, udziela [firma] Pełnomocnictwa, które [firma] automatycznie przyjmuje.
8. Wysłanie towaru możliwe jest jedynie na osobę prywatną.
9. Po otrzymaniu należności wynikających z zawartej umowy [firma] natychmiastowo przystępuje do realizacji zamówienia.
10. Kupujący otrzyma wiadomość potwierdzającą zrealizowanie zamówienia na adres e-mail.
11. Po 3-6 dniach od opłacenia zamówienia Kupujący otrzyma e-mail wraz z numerem trackingowym (umożliwiającym śledzenie przesyłki) i wyczerpującymi informacjami na temat dostawy.
12. Podany w zamówieniu adres dostawy jest przekazywany Sprzedawcy i nie ma możliwości jego zmiany po złożeniu zamówienia.
13. Czas dostawy Przedmiotu zamówienia, od momentu zaksięgowania pełnej kwoty Środków niezbędnych do realizacji zamówienia, na rachunku bankowym [firma], wynosi od siedmiu do czterdziestu pięciu dni kalendarzowych. Przeciętny czas dostawy według doświadczenia wynosi dwadzieścia dni.
14. Jeśli zamówienie nie zostanie dostarczone pod wskazany przez kupującego adres w ciągu 45 dni kalendarzowych od daty zamówienia, Pośrednik zobowiązuje się do zwrotu pełnej kwoty przekazanej Sprzedawcy raz z kosztami usługi pośrednictwa.
15. [firma] nie może ponosić odpowiedzialności za działania firm od niego niezależnych.
16. W przypadku wystąpienia dodatkowych opłat celnych i podatku VAT, obowiązek ich uiszczenia spoczywa na Kupującym, chyba że klient wykupił zwrot opłat celnych
17. [firma] oferuje możliwość zwrotu opłat celnych, warunkiem jest wykupienie zabezpieczenia przed opłatami celnymi. Zabezpiecznie to 12% wartości towaru. Należy je wykupić podczas składania zamówienia poprzez dopłatę na konto bankowe 12% wartości zamówienia (razem z kosztami wysyłki). Zwrot opłat możliwy jest do 30 dni po odebraniu paczki.
18. Kupujący zobowiązany jest odebrać paczkę. Jeśli nie odbierze jej w terminie 20 dni od przekroczenia granic Polski zostaje ona zwrócona do Sprzedawcy. Sprzedawca nie zobowiązuje się do zwrotu wpłaconych pieniędzy, jeśli kupujący odmówi przyjęcia paczki.
§3 Gwarancja i Reklamacje
(...)
§4 Zwroty
(...)
§5 Postanowienia końcowe
(...)
Moje roszczenie opiera się przede wszystkim o §2 pkt 14 regulaminu, gdyż paczka dotarła dopiero po 51 dniach oraz o §2 pkt 11, który świadczy o ogólnych opóźnieniach w realizacji zamówienia. Pośrednik tłumaczy się, że skoro telefon w końcu dotarł to sprawy nie ma oraz podpiera §2 pkt 15 zwalając winę na UC lub też na pkt 18 twierdząc że ja nie dopełniłem swojego obowiązku. Warto zauważyć, że pkt 18 odnosi się nie do pośrednika, ale do Sprzedawcy (w chinach).
W związku z tym postanowiłem sprawę skierować do Sądu jednak proszę wyjaśnijcie mi jakie są różnice w postępowaniu upominawczym i uproszczonym? Jakie w mojej sytuacji najlepiej uruchomić postępowanie?
Proszę powiedzcie też co ogólnie sądzicie o sprawie czy mam wg was szanse odzyskać te pieniądze?
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: