T
tomek_byd
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Sprzedaję usługę napisania skryptów webowych oraz klasyczne aplikacje pod Windows. Do każdego "zlecenia" wystawiam rachunek gdyż mam działalność gospodarczą. Do tej pory nie było jawnego przedstawienia zasad użytkowania takiego dzieła więc postanowiłem to sformalizować. Przeczytałem wszystkie wątki jakie znalazłem na tym forum związane z tymi aspektami i spróbowałem z różnych źródeł zlepić jedną licencję. Oczywiście zależy mi na tym abym bez problemu mógł dalej wykorzystywać fragmenty kodu lub całe skrypty do dalszej sprzedaży. Żeby nikt nie próbował twierdzić, że skrypt był napisany tylko i wyłącznie dla niego. Z tego co przeczytałem do tej pory gdy nie stosowałem żadnych reguł wszelkie prawa autorskie i majątkowe prawa autorskie w domyśle zostawały przy mnie bo pisemnie ich się nie zrzekałem, a jest taki wymóg? Rozumiem, że forma sprzedaży jako usługi nie ma wpływu na to? Jedyne czego nie znalazłem to czy przy takim niejawnym udzieleniu niewyłącznej licencji która gdy nie ma zapisu o liczbie kopii oraz odsprzedaży lub darowaniu klient może dowolnie to interpretować i dowolnie rozprowadzać taki produkt? A oto moje wypociny co do licencji. Proszę o uwagi jeśli popełniłem jakiś błąd lub są jakieś luku pozwalające na szeroką interpretację.
- Zleceniobiorca udziela Zleceniodawcy nieograniczonej czasowo i terytorialnie niewyłącznej licencji na wykorzystanie zamówionego skryptu/programu, zgodnie z art. 66-68 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
- Zabrania się odsprzedaży, wypożyczania oraz darmowego udostępniania skryptu/programu w jakiejkolwiek formie bez pisemnego zezwolenia Zleceniobiorcy.
- W przypadku:
a. skryptu Zleceniodawca może zainstalować skrypt na dowolnej ilości domen należących do Zleceniodawcy,
b. programu Zleceniodawca może zainstalować program na dowolnej ilości stanowisk należących do Zleceniodawcy. - Skrypt/program może być dowolnie modyfikowane, lecz zmodyfikowanego skryptu/programu tak samo jak w przypadku niezmodyfikowanego - nie można w żadnej formie rozpowszechniać, sprzedawać, udostępniać bez pisemnej zgody autora.
- Zleceniobiorca nie ponosi odpowiedzialności za żadną szkodę poniesioną przez Zleceniodawcę w wyniku używania skryptu/programu, w tym utratę korzyści, danych, koszt urządzeń lub skryptów/programów zastępczych.
- Zabrania się usuwania, modyfikacji i ukrywania adnotacji o prawach autorskich do skryptu/programu.
- Zleceniobiorca nie udziela żadnej gwarancji oraz rękojmi, że skrypt/program będzie działać na wszystkich serwerach/systemach operacyjnych.
- Strony umowy zobowiązują się do zachowania w tajemnicy wszelkich poufnych informacji, o których dowiedziały się w związku z wykonywaniem niniejszej umowy, a których ujawnienie mogłoby narazić drugą Stronę umowy na szkodę.
- Zleceniodawca ma obowiązek przestrzegania postanowień niniejszego regulaminu. Brak jego przestrzegania może być podstawą do cofnięcia zezwolenia na użytkowanie skryptu/programu bez zwrotu kosztów nabycia skryptu/programu. Ponadto w szczególnych przypadkach także do wszczęcia postępowania na drodze cywilnej i/lub karnej.
- Zleceniodawca zobowiązuje się do bezpiecznego umieszczenia skryptu/programu na serwerze/komputerze uniemożliwiającego jego pobranie przez osoby trzecie.