Usługa prowizji

• Autor wątku Autor wątku kultura123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kultura123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Współpracowałem z pewną osobą bez umowy w formie dokumentu. Zakres współpracy był częściowo określny telefonicznie, a częściowo na czacie (Whatsapp). Chodziło oto, że ja jej podesłałem klienta (przekazałem kontakt i stosowne informacje) w zamian za % PLN. Procent za tą współprace miał zostać mi przekazywany co miesiąc - bez określenia do kiedy - w domyśle tak długo jak będą współpracować te strony ze sobą współpracować (jest to usługa abonamentowa). Nie mam umowy którą te strony zawarły ale telefoniocznie przekazano mi że taką umowę zawarto oraz częściowo wynika to z rozmów na czacie. Natomiast nie wiem jak długo ta współpraca będzie trawała ale na czacie mam napisane że ta współpraca będzie kontynuowana po nowym roku. I wg. mnie to też komplikuje sprawę.

Część z tych ustaleń tak jak wspomniałem mam w formie tekstu na czacie, tam też były przesyłane faktury, które były płacone i akceptowane wielokrotnie co pokazuje na cykliczny charakter wykonywania usługi/współpracy. Z konwersacji wynika również charakter tej współpracy, podana kwota itp.

Tak było przez pare miesięcy od 8/2025 aż do teraz 12/2025 kiedy ta osoba się chce zachować nie fair i przestać płacić mi za to za co się umówiliśmy - straszy mnie, że jak wystawie jej kolejne FV to będzie mnie oskarażać o wymuszenia płatności na podstawie "fikcyjnych FV". FV wystawiałem na firmę tej osoby przez moją firme.

W treści maila które otrzymałem (poniżej kopia) ta osoba powołuje się poprzednie współprace które miałem z tą osobą w nieco innym charakterze (tam niebyło problemów) co wg. mnie nie ma to żadnego sensu w odniesieniu do sytuacji o której jest mowa. Ta osoba w piśmie też odwołuje się do sprawy którą opisuje i tam wyraźnie kłamie/naciąga fakty i jest to łatwe do podwarzenia.

Proszę o poradę co w tej sytuacji zrobić z tak nie fair zachowującym się Klientem. Czy dalej wystawiać FV, czy dochodzić swoich praw, jak odpowiedzieć na pismo.

Dziękuje za wszelkie wsparcie

Treść pisma:
"Ostatnie faktyczne świadczenie usług z Pana strony nastąpiło ponad rok temu w 2024 r.

Od tego momentu nie wykonywał Pan żadnych usług, które mogłyby stanowić podstawę do wystawiania faktur.

Pomimo braku świadczeń, nadal wystawiał Pan faktury, które nie odzwierciedlają żadnej wykonanej pracy.

Jest to działanie niezgodne z przepisami o VAT, w szczególności naruszające art. 106b ustawy o VAT.

Pragnę również jasno podkreślić, że:

• Ponad rok temu przekazał mi Pan jedynie numer telefonu do potencjalnej klientki,
  • próba współpracy nie doszła wtedy do skutku,
  • żadna współpraca z tej próby nie wyniknęła,
  • po upływie ponad roku, z mojej wyłącznej inicjatywy, skontaktowałam się z tą osobą ponownie,
  • obecna współpraca została nawiązana wyłącznie dzięki mojemu działaniu,
  • Pana firma nie miała z tym żadnego wkładu ani udziału.
Nie istnieje więc jakakolwiek podstawa prawna lub faktyczna do domagania się przez Pana: prowizji, czy wynagrodzenia za doprowadzenie do współpracy.

Sama czynność przekazania numeru telefonu, która nie doprowadziła do współpracy i nie została przez Pana dalej obsłużona, nie stanowi podstawy do wynagrodzenia ani roszczeń oraz wystawiania fikcyjnych faktur.

Pomimo powyższego, z dobrej woli nie wnoszę o anulowanie ani zwrot środków z faktur wystawionych i opłaconych do dnia 01.11.2025 r.

Jest to wyłącznie moja decyzja, mająca na celu polubowne zakończenie współpracy.

Jednocześnie zaznaczam, że mam pełne prawo dochodzić zwrotu nienależnych świadczeń, jeśli sytuacja tego wymusi.

Wszystkie faktury wystawione po 2024 r. dokumentują usługi niewykonane, czyli:

• nie istnieją żadne dowody wykonania prac,
  • brak jest raportów, efektów, dokumentacji,
  • kampanie reklamowe, za które pobiera Pan opłaty, nie były realizowane.
Takie działania mogą zostać zakwalifikowane jako wystawianie fikcyjnych faktur oraz próba wyłudzenia.

W związku z powyższym wzywam Pana do:

1. Niezwłocznego zaprzestania wystawiania jakichkolwiek kolejnych faktur,
  2. Anulowania wszystkich faktur wystawionych po 01.11.2025 r., anulowania faktur w terminie 3 dni.
W przypadku braku anulacji bezpodstawnie wystawionych faktur sprawa zostanie przekazana do:
  • Krajowej Administracji Skarbowej,
  • odpowiednich organów ścigania,
jako podejrzenie wystawiania fikcyjnych faktur i próby wyłudzenia nienależnego wynagrodzenia.

Z poważaniem, "

kultura123 napisał:
Współpracowałem z pewną osobą bez umowy w formie dokumentu.

Moja porada jest taka, że jeśli chcesz nadal współpracować to należy to robić formalnie na podstawie umowy by uniknąć tego typu problemów. "Na gębę" to możesz komuś pomóc zmienić koło na drodze, a nie prowadzić wiele lat biznes. W tej chwili masz dwie opcje, odpuścić i zaprzestać współpracy i wykonać to co chce druga strona lub spędzić w sądach kilka lat, wydać na to masę pieniędzy z nieznanym rezultatem.

Abrakadabra3210 napisał:
Moja porada jest taka, że jeśli chcesz nadal współpracować to należy to robić formalnie na podstawie umowy by uniknąć tego typu problemów. "Na gębę" to możesz komuś pomóc zmienić koło na drodze, a nie prowadzić wiele lat biznes. W tej chwili masz dwie opcje, odpuścić i zaprzestać współpracy i wykonać to co chce druga strona lub spędzić w sądach kilka lat, wydać na to masę pieniędzy z nieznanym rezultatem.
Niechce z nimi współpracować na zasadzie nowych umówi itp. to jest pewne natomiast za darmo niechce tego im odpuścić i pytanie czy te ustalenia pisemne które mam na czacie są wiążące + fakt ustaleń + akceptowania fv i potwierdzanie ich bez problemów. Czy to że ta druga strona moze sobie od tak mi insynuowąć wymuszanie i fałszywe faktury jest ok?

Powrót