Usprawiedliwianie nieobecnosci - 18 lat

• Autor wątku Autor wątku szeldo1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szeldo1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

mam juz 18 lat i chcialbym sie zapytac jak wyglada sprawa z usprawiedliwianiem nieobecnosci?

1. jedna nauczycielka powiedziala, ze trzeba zlozyc wniosek u dyrektora + trzeba mieszkac bez rodzicow i utrzymywac sie samemu. dopiero wtedy bedzie mozna samemu sie usprawiedliwiac.
2. druga nauczycielka powiedziala, ze jest taka mozliwosc ale zeby nie wykorzystywac tego zbyt czesto bo dyrektor moze sie zdenerwowac.

tak mniej wiecej powiedzialy dwie nauczycielki w szkole.
chcialbym sie zapytac jak to wyglada ze strony prawnej?

w sumie to mieszkam sam, 100 km od rodzicow. ale nie utrzymuje sie sam. oplacaja mi kawalerke i daja na jedzenie. ale fakt faktem w domu jestem sam.

Przepis prawny:
Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Edukacji i Nauki - z upoważnienia ministra - na interpelację nr 518 w sprawie praw i obowiązków uczniów pełnoletnich

1. Generalnie, jak wspomniano wyżej, uczeń pełnoletni może złożyć oświadczenie o przyczynach nieobecności na zajęciach szkolnych. Oświadczenie ucznia podlega ocenie nauczyciela co do okoliczności podanych jako powód nieobecności w szkole. Oceny takiej nauczyciel dokonuje zgodnie ze statutem szkoły, w oparciu o doświadczenie zawodowe i życiowe oraz znajomość sytuacji ucznia.

2. Zaświadczenie lekarskie jest dokumentem urzędowym, który stwierdza niezdolność ucznia do uczestniczenia w zajęciach szkolnych z powodu choroby. Jak wspomniano wyżej, istnieją również inne obiektywne okoliczności, które uniemożliwiają uczniowi uczestniczenie w zajęciach szkolnych, np. konieczność załatwienia ważnych spraw rodzinnych lub osobistych, i mogą one stanowić podstawę uznania nieobecności w szkole za usprawiedliwioną. (...)

Powrót