Usprawiedliwienia +18

• Autor wątku Autor wątku Karamy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karamy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Z tego co mi wiadome to od 18 roku życia nie ma obowiązku chodzenia do szkoły.
Moje pytanie jest związane z usprawiedliwieniem sobie nieobecnych godzin.

Czy nauczyciel ma obowiązek przyjąć usprawiedliwienie napisane własnoręcznie
przeze mnie ?
Jeśli tak się nie stanie , to jak tu wymusić?

Jeśli ktoś udzieli odpowiedzi to byłbym wdzięczny , za podanie przy nich jakiś podstaw prawnych (artykuły/paragrafy)

Od ukończenia 18 lat, czyli osiągnięciu pełnoletności w świetle prawa, masz prawo samostanowienia. Tak - usprawiedliwienie samego siebie jest ważne. Jeśli nauczyciel się nie zgadza, to idziemy do dyrektora. Jeśli dyrektor nie szanuje Twoich praw - pozostaje kuratorium oświaty.

Status szkoły jest następujący:
"Opuszczone godziny zajęć edukacyjnych uważa się za nieusprawiedliwione, jeżeli uczeń albo jego rodzice nie przedłożą wychowawcy oddziału klasowego – niezwłocznie po ustaniu przyczyny absencji ucznia – wniosku o ich usprawiedliwienie, przy czym treść takiego wniosku, z wyłączeniem zaświadczeń lekarskich oraz wezwań i zaświadczeń o stawiennictwie pochodzących od uprawnionych organów administracji państwowej i samorządowej, nie jest dla wychowawcy wiążąca. Wychowawca usprawiedliwia opuszczone przez ucznia godziny zajęć edukacyjnych, uwzględniając treść przedkładanego usprawiedliwienia oraz inne istotne w tej sprawie okoliczności."

Czy on w jakikolwiek wpływa na twoją wypowiedź?
Czy wystarczy jedynie usprawiedliwienie(napisane przez samego siebie np z powodu niedyspozycji zdrowotnej)?

Karamy napisał:
wniosku o ich usprawiedliwienie,
Karamy napisał:
nie jest dla wychowawcy wiążąca.
Nie jest wiążąca niezależnie kto przedstawi wniosek.Może to być rodzic niepełnoletniego jak również pełnoletni.
Karamy napisał:
Wychowawca usprawiedliwia opuszczone przez ucznia godziny zajęć edukacyjnych, uwzględniając treść przedkładanego usprawiedliwienia oraz inne istotne w tej sprawie okoliczności."
Niezależnie od tego kto ten wniosek złożył.

Dzięki za informacje.

A i jeszcze w sumie jeszcze 2 pytania ( jeśli wszystko ma być zgodne z prawem)

Nauczyciel ma możliwość nieusprawiedliwienia godzin?

To jest jakaś różnica , gdy mnie np nie będzie w szkole( lub nie będzie mnie na 2 ostatnich) i doniosę w tedy usprawiedliwienie? , czy muszę wcześniej donieś zwolnienie?

Karamy napisał:
Nauczyciel ma możliwość nieusprawiedliwienia godzin?
Ma taką możliwość w zależności od okoliczności:)
Lepiej zapobiegać...

A jakie mogą być te okoliczności?

Powrót