Usprawiedliwienie nieobecności w PUP

• Autor wątku Autor wątku LHR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LHR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam przedstawię swoją sytuację...

Dnia 10.08.2010 miałem się stawić do PUP w celu podpisania listy. Tego dnia nie mogłem się stawić z powodu sprawowanej opieki nad swoją babcią. Babcia przebywa u mnie w domu jest po operacji dnia 9.08.2010 w godzinach wieczornych byłem z babcią na pogotowiu bo jej stan uległ pogorszeniu. Zostały przepsiane leki i lekarz powiedział żebyśmy dnia 10.08. udali się do lekarza. Dzwoniłem pół dnia po szukając jakiego kolwiek chirurga, który przyjmie ją. Udało mi się ustalić wizytę u lekarza prywatnie. Poprosiłem lekarza aby wystawił mi zaświadczenie lekarskie, w którym napisał iż nad babcią wymagana jest całodniowa opieka, którą w tym dniu sprawowałem ja.
Dodam że obydwoje rodziców pracuje.

Dnia 11.08 udałem się w godzinach porannych celem usprawiedliwienia swojej nie obecności w PUP. Zostałem bardzo żle przyjęty przez urzędniczkę, zaczęła się nademną wyżywać że to nie ja jest prawnym opiekunem i podnosiła głos. Powiedziała żebym odręcznie przy niej napisał podanie usprawiedliwiające swoją nieobecność, napisałem a ona powiedziała że to jest dla niej i to sprawy nie załatwia, jak w ciągu 7 dni nie przynisoe L4 to mnie skreślą...
Jak mam przynieść jak to nie ja byłem chory?? i kto mi wystawi L4??

W związku z koniecznością sprawowania opieki lekarz może wystawić zaświadczenie ZUS ZLA (popularne L4). Inna sprawa, że urząd pracy (jak na razie) nie może domagać się zaświadczenia na takim druku w przypadku opieki nad chorym członkiem rodziny, chyba że jest Pan uprawniony do zasiłku dla bezrobotnych.
Jeżeli zostanie Pan wyrejestrowany proponuję złożenie odwołania do wojewody.

Witam ponownie,

Nie jestem opiekunem prawnym babci, a sytuacja była ''nadzwyczajna, losowa''.
Dnia wczorajszego tj 11.08.2010. złożyłem podanie w sekretariacie PUP, w którym opisałem zaistniałą sytuację, pondato napisałem że w ustawie nie ma jednoznaczenie wskazane że tylko L4 usprawiedliwia nieobecność stawiennictwa się w PUP celem podpisania listy. I proszę o usprawiedliwienie nieobecności na podstawie zaświadczenia, które (orginał) załączyłem do podania. Drugą kopię podania razem z xero zaświadczenia mam ja.
Wieczorem zajrzałem do kpa i tam w art 75 jest napisane: "Jako dowód należy dopuścić wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem. W szczególności dowodem mogą być dokumenty, zeznania świadków, opinie biegłych oraz oględziny."

Zastanawiam się co zrobić z niekompetentą urzędniczką...

To nie do końca tak, że ona jest niekompetentna, chodzi o to, że ta Pani uzna twoje argumenty za "własna interpretację, a ja mam swoja". Sam tak miałem. A z KPA to nie radzę wyskakiwać,bo najważniejsza jest Ustawa o promocji zatrudnienia i bla bla bla.

Pozbawią Ciebie statusu odwołanie do wojewody robią ludzie z działu Prawnego PUP, więc nie obrażaj urzędniczki, bo to nic nie da, tylko przedstaw sytuację po swojemu, i napisz, że byłeś w PUP i jest to nadzwyczajne wydarzenie, że zależy, dodaj xera wszystkiego co może się przydać, i będzie dobrze.

Miałem trochę podobna sytuację, i mi się udało.

Powrót