Ustalenie adresu dłużnika przez komornika

• Autor wątku Autor wątku kogucik933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kogucik933

kogucik933

Zbanowany
Odpowiedzi
116
Koleżanki, Koledzy

Domniemany wierzyciel przedstawił w sądzie błędny adres korespondencji (również zameldowania - ten sam). Korespondencja z sądu nie dotarła, został wydany nakaz zapłaty oraz tytuł egzekucyjny. Sprawa trafiła do komornika, który korzystał z tego samego - błędnego - adresu.

W jaki sposób komornik ustala adres zamieszkania, zameldowania - czy ma taki obowiązek oraz na podstawie jakich przepisów.

Bardzo proszę o pomoc,
Serdeczności,

A co to znaczy błędny ? Celowo błędny ? Taki jaki znał ? Nieaktualny ? Jeden z wielu ?

Kiedy ustała ? Przed wszczęciem postępowania nie ustala niczego.

Jeśli wierzyciel nie wnosił o płatne zapytania to komornik nie ustala adresu zamieszkania ale weryfikuje zameldowania a odpowiedź zależy od tego jak dłużnik spełniał obowiązek zgłaszania wszelkich zmian do właściwego wydziału um czy ug.

Oczywiście nie wstrzymuje to żadnych czynności.

Jasne, zdaje sobie sprawę, że nie wstrzymuje żadnych czynności.
Wierzyciel wielokrotnie za pomocą wszelkich źródeł był informowany o zmienionym adresie.

Do długu się nie poczuwam, stąd do sądu wysłałem wniosek o uchylenie klauzuli wykonalności z urzędu oraz uchylenie postanowienia o uznaniu nakazu zapłaty i pozwu za prawidłowo doręczone, przedstawiając przy tym stosowne dowody informowania wierzyciela.

Podejrzewam, że wierzyciel celowo podał nieaktualny adres, unikając w ten sposób złożenia mojego sprzeciwu oraz złożenia kontrdowodów.

O sprawie dowiedziałem się na 5 dni przed tym, kiedy zostało mi wypłacone mniejsze wynagrodzenie. Przed zajęciem części wynagrodzenia wysłałem do sądu w/w wniosek. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą przedstawiając sytuację, informując o potencjalnych intencjach wierzyciela oraz z prośbą o wstrzymanie się od podejmowania czynności do czasu złożenia pisma do sądu (komornik dostał informację o złożeniu pisma) - uzyskałem odpowiedź, że kontakt zostanie odnotowany i czynności nie będą podejmowane. Gdzie po 5 dniach zostało zajęte moje wynagrodzenie.

Chciałbym złożyć skargę do sądu na komornika, stąd moje pytanie w jaki sposób komornik weryfikuje adres na który dostarcza korespondencję o prowadzonym postępowaniu egzekucyjnym.

Czy z Waszego doświadczenia mogę liczyć na obiektywną radę?

Ostatnia edycja:
Po prostu nie tak to wszystko powinno wyglądać, że 1. nie posiadam długu a wręcz mam informację, że wszystko jest opłacone. 2. ktoś przed sądem podaje nieaktualny adres, o którego zmianie był wielokrotnie informowany 3. dowiaduje się o egzekucji praktycznie od pracodawcy.

Jeszcze brakowało by ustalić kuratora dla osoby nieznanej -.-' niemal jak w Egipcie, gdzie osoba, która mieszka od urodzenia pod jednym adresem nagle przez cały szanowany wymiar sprawiedliwości nie może zostać namierzona. Nie zamierzam się użalać nad całą sytuacją, tylko działać.

Tak, stać na mnie na te i inne koszta, więc jeżeli macie jakieś rady to wypowiadajcie się w temacie co można zrobić dalej. Jestem osoba, która nie bardzo boi się takiego świstku papieru, natomiast ile osób jest takich, wobec których jest prowadzona podobna sprawa i paraliżuje ich słowo komornik lub sąd.

Z chęcią dobiorę się do dupy tym, którzy nie dopełnili obowiązków lub przekroczyli uprawnienia. I odpowiadam: tak, mam czas się tym zajmować.

EDIT: tym bardziej, że opłatę za postępowanie procesowe dot. skargi może zostać zasądzona przez sąd do zwrotu przez wierzyciela, wystarczy umieścić stosowny wniosek w skardze, przynajmniej tak mi się wydaje.

Ostatnia edycja:
A co chcesz skarżyć ?

Z tego co napisałeś to zajęto wynagrodzenie a 5 dni po rozmowie z kancelarią zostało potrącone - chociaż to i tak bez znaczenia.

Zajęcie to nie to samo co potrącenie i przekazanie na podstawie zajęcia

Dostałeś odpowiedzi gdzie weryfikuje adres zameldowania - urząd miasta/urząd gminy albo elektronicznie ( nie każdy posiada )
Puki urząd nie odpowie wysyła się tam gdzie wskazał we wniosku wierzyciel - to również napisałem wcześniej.

Ostatnia edycja:
Moje pytanie brzmiało:

W jaki sposób komornik ustala adres zamieszkania, zameldowania - czy ma taki obowiązek oraz na podstawie jakich przepisów.

Czyli rozumiem, że komornik działa w oparciu o dane dostarczone przez wierzyciela i nie weryfikuje tych danych np: poprzez numer PESEL - nie ma takiego obowiązku, tak?

Jeżeli pismo o wszczętej egzekucji zostanie do niego zwrócone lub nieprawidłowo doręczone nie podejmuje żadnych kroków? Uznawane to jest, że wszystko jest w porządku i zajmuje się ustaleniem adresu pracodawcy?

I jak ma się to do tego, że na niedoręczenie zawiadomienia o wszczętej egzekucji przysługuje możliwość złożenia skargi do sądu na działania komornika?

Szukasz na siłę.
Odpowiedzi udzielono wielokrotnie.

kogucik933 napisał:
to wypowiadajcie się w temacie co można zrobić dalej.
Zaniechać skargi
kogucik933 napisał:
ktoś przed sądem podaje nieaktualny adres, o którego zmianie był wielokrotnie informowany
Tu masz sprawcę.
kogucik933 napisał:
Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą przedstawiając sytuację, informując o potencjalnych intencjach wierzyciela oraz z prośbą o wstrzymanie się od podejmowania czynności do czasu złożenia pisma do sądu (komornik dostał informację o złożeniu pisma) - uzyskałem odpowiedź, że kontakt zostanie odnotowany i czynności nie będą podejmowane.
Komornik przyjął do wiadomości i w/g mnie nie miał obowiązku zawiesić postępowania bo ty zapowiedziałeś złożenie sprzeciwu.
Nakaz nie utracił mocy.
kogucik933 napisał:
tym bardziej, że opłatę za postępowanie procesowe dot. skargi może zostać zasądzona przez sąd do zwrotu przez wierzyciela, wystarczy umieścić stosowny wniosek w skardze, przynajmniej tak mi się wydaje.
Co do zasady tak, z małym ale jeśli wygrasz. Wątpię komornik działa z wniosku na wniosek zgodnie z tytułem.
kogucik933 napisał:
Wierzyciel wielokrotnie za pomocą wszelkich źródeł był informowany o zmienionym adresie.
Dopełniłeś obowiązku meldunkowego. Co rozumiesz przez wszelkie żródła? Pismo? Masz kwit?

Mhm. Dziękuję Ci za rady, natomiast mam odmienne zdanie w tej sprawie. Szacunek do prawa wymaga konsekwencji, ściągnięto mi wyimaginowany dług oraz wszelkie z tym związane opłaty nie informując na żadnym etapie postępowania, co podsumowujesz słowami

Szukasz na siłę.

Vae Victis!

Korf

Dziękuję Ci za wypowiedź. Zdaję sobie sprawę, że komornik działa z kwitu na kwit i w dużej mierze (o ile w ogóle) sprawcą zamieszania nie jest on, lecz mocodawca. Stąd było moje pytanie o to, czy komornik podejmując czynności jest zobowiązany do ustalenia adresu - dowiedziałem się, że nie jest, jeżeli wierzyciel o to nie wnosi.

Odpowiadając dalej, wszelką korespondencję informacyjną dot. adresu zamieszkania/zameldowania/korespondencji posiadam. - telefonicznie, mailowo, korespondencyjnie.

Rozumiem, że Waszym zdaniem nieotrzymanie od komornika zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, ze względu na to, że mocodawca podał błędny adres nie stanowi podstawy do złożenia skargi? - to już moje ostatnie pytanie, chyba :)

Ostatnia edycja:
Coś słabo z czytaniem.
Nigdzie nie napisałem, że komornik nie weryfikuje adresu jeśli nie wnosi o to wierzyciel.

Zdaję sobie sprawę, że Twoja liczba postów nie świadczy o rozwiązanych problemach, a jedynie prowadzeniu dyskusji ale wracam do sedna sprawy. Czy ktokolwiek z Kolegów, Koleżanek potrafi odpowiedzieć na pierwsze pytanie lub jeżeli nie jest one konkretne na pytanie nad którym debatuje mój poprzednik, nie rozwiązując problemu?

Nie posiadam dostatecznej wiedzy w zakresie KPC, KC stąd moja serdeczna prośba o pomoc, podpowiedź w najlepszym kierunku działania.

kogucik933 napisał:
Nie posiadam dostatecznej wiedzy w zakresie KPC, KC stąd moja serdeczna prośba o pomoc, podpowiedź w najlepszym kierunku działania.
Zamiast bić pianę o metody ustalenia adresu, co jest kompletnie w sprawie nieistotne - weź złóż wniosek o prawidłowe doręczenie ci nakazu zapłaty wraz odpisem pozwu i załącznikami, do tego udowadniasz w piśmie prawidłowy adres zamieszkania.

Plus do tego wniosek o zaświadczenie określone w art. 139 k.p.c. czym zawiesisz u komornika postępowanie egzekucyjne (jeśli to e-sąd to zawiesić powinieneś z automatu bez zaświadczenia). Potem sprzeciw, uchylenie nakazu, umorzenie egzekucji itd

amelia2013

Dziękuję. Bardzo dziękuję.

Wita,, mam identyczna sytuacje jak kogucik 933. Proszę o zrozumienie sytuacji w jakiej jest rzekomy dłużnik. W mojej sytuacji wierzyciel ( ubezpieczyciel oc) w wyniku przeoczenia nie uwzględnił wypowiedzianej umowy na przedłuzenie polisy ( mam potwierdzenie wypowiedzenia ( wierzyciel przyznał sie do błedu) i podał mój adres nieaktualny od 15 lat. O sprawie dowiedziałem sie sprawdzajac stan konta bankowego z którego komornik zabrał dużą kwote. wystapiłem do niego na podst art 763 kpc o przedstawienie akt sprawy , bo nie dostałem zadnego zawiadomienia. do sądu mam złozyć wniosek pozwanego o doreczenie nakazu zapłaty ale nie znam sygnatury akt sądowych. chyba jest to e-sąd w Lublinie. Uważam za niepotrzebna irytacje wszystkich odpowiadajacych ,bo dla skrzywdzonego dłuznika jest istotne czy komornik ma obowiazek sprawdzic aktualność adresu dłuznika przed wszczeciem egzekucji , bo ma obowiazek zgodnie z art 805 kpc doreczyć zawiadomienie ( czego de fakto ) nie uczynił. Więc jeśli chcę złozyc skarge do sądu na działanie komornika z zapłata tych 100 zł to musze wiedziec czy ma on taki obowiazek czy nie. Prosba do odpowiadajacych prosze sobie ze zwykłej empatii wyobrazic sytuacje niewinnej osoby ,której nagle znikaja pieniadze z konta . ( niby zgodnie z litera prawa ) a co na to art 278 kk lub 284 kk.

Powrót