Ustalenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku traper25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

traper25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Rozstałem się z partnerką i mamy dziecko 3 letnie, nie jesteśmy po ślubie, zastanawiam się jaka kwota alimentów może zasądzić sąd. Na ten moment jakby dogadujemy się i no ja też chcę płacić na małą, ale chce mieć pewność że kasa idzie na nią, nie mam zamiaru ułatwiać życia byłej. Dotychczas ja płaciłem zawsze wszystkie rachunki i ratę hipoteki. Mieszkanie przejmuje była z hipoteką tylko ma spłacić moje udziały. Rata hipo to jakieś 2000 i czynsz 830. Ogólnie uparła się że przejmie te duże mieszkanie, chociaż uwazam ze nie stać jej na takie koszty (zarabia 5400 jakos )Zaproponowałem 900 zł i będę pokrywał połowę kosztów żłobka/przedszkola plus większe wydatki na połowę, lekarze itp. Ja zarabiam około 7000, czasami lepiej jak miesiąc dobry. Ogólnie nie chce jej płacić i podpisywać porozumienia z większą kwota bo w późniejszym czasie nie wiem co wymyśli. Wcześniej przystała na warunki ale teraz się jej zmienia i zaczyna wymyślać, że nie chce się prosić o kasę na dziecko. Zapewniam jej że dziecku niczego nie zabraknie, a i będę miał małą co drugi weekend i 2 dni w tygodniu bez mojego weekendu. Co myślicie ? Jak dojdzie do rozprawy to co może się zadziać ?

traper25 napisał:
Co myślicie ? Jak dojdzie do rozprawy to co może się zadziać ?
Scenariuszy jest wiele, prawdopodobnie sąd najpierw, jeszcze przed rozprawą, może wydać postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia jeżeli taki wniosek zostanie w pozwie zawarty a alimenty nie byłyby płacone w dostatecznej wysokości, następnie na rozprawie skieruje rodziców na mediację a jeżeli to nie pomoże w zawarciu ugody to będzie przekonywał do jej zawarcia na rozprawach. Jeżeli ugody w żaden sposób nie uda się wypracować to przeprowadzi postępowanie dowodowe i według swojego uznania patrząc przez pryzmat usprawiedliwionych potrzeb dziecka, zarobków rodziców oraz stopy życiowej ustali alimenty. Dowodami podstawowymi są zaświadczenia o zarobkach, wyciągi z rachunków bankowych, faktury i paragony oraz przesłuchanie rodziców. Można powoływać się też na wcześniejsze ustalenia wysokości alimentów ale nie jest to w żaden sposób wiążące dla sądu. Sąd może także zawiesić sprawę i dać rodzicom czas na wypracowanie ugody poza sądem.

Powrót