Ustalenie faktycznego autora grafiki.

• Autor wątku Autor wątku Tylkopytam12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tylkopytam12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zostałem oskarżony o kradzież grafiki, skłonny jestem zapłacić dość wysokie odszkodowanie, ale nie mam pewności, czy dany podmiot jest faktycznym właścicielem prawnym danych grafik, ponieważ niemalże identyczne znajdują się na dziesiątkach innych stronach obcojęzycznych witryn (głównie rosyjskie, jedna ang, azjatyckie). Jak można to ustalić, co powinna mi przedstawić osoba podająca się za autora?
Drugie pytanie. Czy w sądzie ma jakiekolwiek znaczenie, że dane grafiki nie zostały skopiowane bezpośrednio ze strony nazwijmy go "pokrzywdzonego", ale właśnie z obcojęzycznych serwisów, które umieszczają na obrazkach oznaczenia z nazwą swojej domeny. Na żadnym z tych obrazków które zostały przeze mnie skopiowane nie występowały oznaczenia pokrzywdzonego, ani nie miałem świadomości, że do niego należą.

A jakie dowody na to, że to jego grafika, przedstawia ta osoba? Bo od tego trzeba wyjść, tak mi się zdaje:)

Tylkopytam12 napisał:
... Czy w sądzie ma jakiekolwiek znaczenie, że dane grafiki nie zostały skopiowane bezpośrednio ze strony nazwijmy go "pokrzywdzonego", ...
Nie ma znaczenia.
Na jakiej podstawie w ogóle uważasz, że grafiki udostępnione w sieci można dowolnie wykorzystywać :?: Zawsze niezbędna jest zgoda autora, a jej brak pozwala na korzystanie wyłącznie w ramach dozwolonego użytku o ile zostały wcześniej legalnie rozpowszechnione.
black9 napisał:
A jakie dowody na to, że to jego grafika, przedstawia ta osoba? ...
Zapewne tutaj wskazuje swoją stronę autorską. Pytający zawsze ma szanse w Sądzie przekonać się czy roszczący faktycznie posiada legitymację czynną.

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że przedstawia swoją stronę, jako dowód, ale jak napisałem identyczne grafiki znajdują się również na innych stronach. Możliwe, że zostały skopiowane (to najbardziej prawdopodobne) albo na odwrót. Jak to jest z domenami .ru, naruszają jego prawo autorskie i są nie do ruszenia? Znalazłem dwie strony które, posiadają prawie, lub możliwie wszystkie grafiki tegoż pana. Chciałbym uniknąć sprawy sądowej i skłaniam się ku zapłacie, ale chciałbym mieć pewność, czy nie padłem ofiarą oszusta. Wystarczy zamieścić grafikę w sieci i podawać się za jej właściciela?

Tylkopytam12 napisał:
... ale chciałbym mieć pewność, czy nie padłem ofiarą oszusta. ...
Cóż, w dzisiejszych czasach nie wielu twórców stosuje zabezpieczenia posiadania praw autorskich. Z jego strony pozostanie posiadanie wstępnych szkiców, projektów, inne po za sieciowymi udostępnienia utworów.
Jedynie Sąd jest uprawniony w ostatecznej ocenie prawdziwości przedstawionych dowodów.

Powrót