ustalenie kosztów postępowania egzekucyjnego przez komornika

• Autor wątku Autor wątku Nazwa Wyświetlana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nazwa Wyświetlana

Użytkownik
Odpowiedzi
254
wszędzie spotykam się z informacją, że komornik ustala ostatecznie koszty postępowania egzekucyjnego w postanowieniu, które wydaje na końcu postępowania egzekucyjnego. Było też orzeczenie SN z 2013 r. (sygnatury w tym momencie nie wskażę), w którym stwierdzono, że komornik może egzekwować należności z tytułu kosztów dopiero po wydaniu wyżej wspomnianego postanowienia i po jego uprawomocnieniu . Moje pytanie: co w takim razie z kosztami wskazanymi w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji? One są tylko "informacyjnie" i mogą ulec zmianie, czy je też komornik może egzekwować i należy ewentualnie od razu po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji je skarżyć?

jak nie zaskarżę kosztów ,to się uprawomocnią,a wtedy komornik może je sobie egzekwować bez nadawania klauzuli, stąd moje pytanie o różnicę między kosztami określonymi w postanowieniu o wszczęciu egzekucji a kosztami postanowieniu o kosztach, które jest wydawane na zakończenie postępowania egzekucyjnego

Nazwa Wyświetlana napisał:
pytanie o różnicę między kosztami określonymi w postanowieniu o wszczęciu egzekucji a kosztami postanowieniu o kosztach, które jest wydawane na zakończenie postępowania egzekucyjnego
Poczytaj UoKSIE Zapominasz o wydatkach w toku egzekucji art 39

przyznam, że nie bardzo rozumiem odwołanie do art. 39. Ja pytam o egzekwowanie wszelkich kosztów egzekucji. można skarżyć wysokość kosztów ustalonych przez komornika, jak również wnioskować o to, aby sąd zmniejszył te koszty. moje pytanie sprowadza się tylko do tego,czy koszty ustalone przez komornika w zawiadomieniu o wszczęciu powinienem zaskarżyć, jeśli uważam, że są zbyt wysokie, czy też mogę czekać do czasu aż komornik wyda postanowienie o ustaleniu wysokości kosztów i wtedy w terminie 7 dni je zaskarżyć?

Zaskarżyć można każde postanowienie. 100zł
Nie wiem co powinieneś, wydaje się, że Tobie się wydaje, że są wysokie. Radze poczytać ustawę tym razem art 49
przyznam, że nie bardzo rozumiem odwołanie do art. 39
A to
co w takim razie z kosztami wskazanymi w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji? One są tylko "informacyjnie" i mogą ulec zmianie,
Pytałeś o różnicę, więc czego nie rozumiesz.?
jak nie zaskarżę kosztów ,to się uprawomocnią,a wtedy komornik może je sobie egzekwować bez nadawania klauzuli,
A tu mamy też niezły kwiatek Klauzuli na co?

dzięki za pomoc, nic tak nie pociesza człowieka jak obecność osób,które potrafią skomplikowac coś,na co można byłoby udzielić odpowiedzi zapewne w jednym zdaniu. :brawo:

koszty związane z egzekucją po uprawomocnieniu postanowienia komornika dochodzone są bez opatrywania go w klauzulę,nieprawdaż?

Chroń mnie przed aplikantami.....
i należy ewentualnie od razu po otrzymaniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji je skarżyć?
Nie. Strata kasy.

Powrót