Ustalenie ojcostwa .... bez obecności powódki

• Autor wątku Autor wątku profesjonalka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

profesjonalka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Od 8 miesięcy toczy się postępowanie o ustalenie ojcostwa.W tym czasie pozwany zmarł, teraz już sprawa ze skutkiem pozytywnym jest zbliżona do końca ,jednakże powódka z powodu tego ,że jest chora ,ma Igrupe inwalidzką po tagedi losowej , i przebywa 600 km.od tego sądu nie może się stawić na sprawe. Wysyłała do tej pory fax z prośbami o przeprowadzenie sprawy bez jej udziału. Sprawy się odbywały . Na końcową sprawe sąd wzywa powódkę do osobistego stawiennictwa ,pod rygorem pominięcia pozwu. ........................................................................................Proszę o pomoc w tej sprawie .................................................. ............ - ---------------------- 1. Jak udokumentować swą niemożność stawiennictwa ,poza dokumentami choroby,które dla sądu są niewystarczające ? 2. Jak przekonać sąd podstawą prawną ,czy taka jest ? \ mam tu na myśli przeprowadzenie sprawy bez obecności powódki , bez konekwencji odrzucenia pozwu. \ ....Dodam,że sprawa w sądzie najbliższym miejsca zamieszkania ,nie jest też fizycznie możliwa z powodu choroby.

Witam czytających .......... tak też pomyślałam ,że moje pytania są za trudne ,jak na darmowe porady i nie otrzymam odpowiedzi......... ale cóż ..... samo życie ......... :(

Witam,

może dlatego, że trochę przekręcasz informacje :)))))

Sąd nie może wezwać powódki do osobistego stawiennictwa na rozprawie pod rygorem pomnięcia pozwu. Prawdopodobnie chodzi tu o pominięcie dowodu z jej zeznań. Czyli jeśli nie pojedzie = nie zostanie przesłuchana, co może mieć wpływ na wynik sprawy.

Co do wcześniejszych rozpraw - k.p.c. nie przewiduje wnoszenia do sądu pism faxem, a nadto obecność powódki na nich nie była obowiązkowa, więc w braku prawidłowego wniosku o odroczenie odbywały się.

Natomiast, jeżeli bardzo zależy jej na byciu przedsłuchaną jako strona, to pozostaje złżyć wniosek o przesłuchanie na podstawie art. 263 K.p.c. - Przesłuchanie osób dotkniętych chorobą lub kalectwem odbywa się w miejscu, gdzie przebywają, jeżeli nie mogą go opuścić.

Pozdrowienia

Zaręczam ,że nic nie przekręciłam ..... na wezwaniu było dopisane długopisem do formułki ,że stawiennictwo obowiązkowe.... pod rygorem pominięcia pozwu.. ALE .... DZIĘKUJĘ spróbuję wykorzystać i tą podpowiedż.

Wracając jeszcze do tematu ,dodam ,że w rozmowie telefonicznej ,z przewodniczącą wydziału rodzinnego ,w ramach czasu przyjęć petentów zostałam poinformowana ,że obecność jest wymagana ,z powodu tego ,że sędzia nie może wydać wyroku ,bo musi być obecnośc choć jednego rodzica ,a skoro pozwany nie żyje to go nie ma .w jego imieniu jest kurator,a zatem musi być powódka osobiście ,aby sędzia mogła wydać wyrok . Nie było mowy o konieczności przesłuchania, bo z poprzednich spraw takie przesłuchania są w aktach. Pani przewodnicząca podkreślała wyłącznie fakt proceduralny.......... Toteż to dla mnie nie było zrozumiałe i nie mogę tego nadal jasno zrozumieć.....w jaki sposób i jakie przeszkody mojej nieobecności powodują niemożnośc wydania wyroku ........ choćby jakiego kolwiek poza odrzuceniem pozwu???????? i dlatego tu napisałam........... no może nie jasno i od końca............. ale dziękuję za odpowiedz i poświęcenie czasu.

Witam,

wydaje mi się, iż może chodzić o to, że w takiej sprawie konieczne jest przeprowadzenie postępowania dowodowego, a tu może jedynym dowodem są zeznania powódki, a ich niezłożenie skutkować będzie oddaleniem powództwa.

Proszę napisać do sądu wniosek na podstawie 263 K.p.c. wraz z dowodami choroby i wysłać pocztą (nie faxem).

Pozdrowienia

Powrót