Ustalenie PESEL pozwanego

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Jak można uzyskać PESEL pozwanego? Obowiązuje obecnie procedura przez MSWiA czy przez gminę?
/Jeśli przez gminę/ to gmina miejsca zamieszkania pozwanego?

Mój pozwany jest z innego miasta.

Pozew o bezpodstawne wzbogacenie /błędny przelew/ składamy do Sądu dla miejsca zamieszkania pozwanego?

W myśl art. 143b ust. 1 ustawy o usługach płatniczych, płatnikowi przelewu przysługuje prawo uzyskania od banku, z którego realizował błędny przelew, dane personalne odbiorcy. Informacje uzyskane z banku są wystarczające do wytoczenia skutecznego powództwa do sądu o zwrot błędnie przelanych pieniędzy. Powództwo, zgodnie z art. ustawy z art. 27 § 1 ustawy dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2020 r., poz. 1575 ze zm., dalej: KPC), powinno zostać wytoczone przed sądem pierwszej instancji, w okręgu którego pozwany (a więc odbiorca przelewu) ma miejsce swojego zamieszkania

Pozew nie wymaga podania peselu pozwanego. ale co do zasady można go uzyskać w gminie.

yogi123 napisał:
Pozew nie wymaga podania peselu pozwanego. ale co do zasady można go uzyskać w gminie.

1. w mojej gminie w moim miejscu zamieszkania np. Warszawa uzyskam pesel pozwanego którego miejsce zamieszkania jest np. Poznań?

2. spytałem o pesel bo widzę że jest wymagany na formularzu "P" (Pozew) oraz bo miałem na myśli 126 kpc
"Gdy pismo procesowe jest pierwszym pismem w sprawie, powinno ponadto zawierać oznaczenie przedmiotu sporu oraz:
... numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL)....

Anin13 napisał:
... numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL)....
A co tam jest dalej napisane? ;)
btw informację o PESEL uzyskasz w każdej gminie

mokul napisał:
A co tam jest dalej napisane? ;)
btw informację o PESEL uzyskasz w każdej gminie

:)
To ja już sam nie wiem. Mam ustalać numer PESEL pozwanego czy nie jest to wymagane? Jeśli nie podam pesela mam to odnotować w pozwie /pozew na formularzu/

Po pierwsze formularze nie są już obowiązkowe. Po drugie, jak czytasz art. 126 kpc, to nie kończ w środku, tylko czytaj do końca.

numer Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL) lub numer identyfikacji podatkowej (NIP) powoda będącego osobą fizyczną, jeżeli jest on obowiązany do jego posiadania lub posiada go nie mając takiego obowiązku

Czyli podajesz swój PESEL lub NIP, a nie PESEL pozwanego.

Powrót