ustalenie spadku

• Autor wątku Autor wątku helutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

helutek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Chciałbym złożyć do sądu wniosek o ustalenie spadku. Rodzice żony zmarli, posiadali tylko jedną córkę a moja żone. nie zostawili testamentu. żona zmarła, nie mamy dzieci. jaki wniosek powinienem złożyć do sądu czy wystarczy o ustalenie spadku po zmarłej żonie ? czy można załatwić tą sprawę też notarialnie? dziękuję z góry za pomoc

Kto zmarł pierwszy żona czy teściowie?

Witam ponownie. W odpowiedzi na pytania:Przed teściami zmarła pierwsza córka, potem teście a po teściach moja żona. Chciałbym uregulować sprawę spadkową, gdyż kw widnieją ciągle teściów. Nie bardzo wiem jaki wniosek i ile powinienem złożyć.Ja zostałem jako jedyny spadkobierca po teściach.Dziękuję

.Może zbyt chaotycznie wszystko opisałem dlatego też po pełnym skupieniu podam jeszcze raz wszystkie informacje Nieruchomość była własnością moich nieżyjących teściów. teściowie mieli dwójkę dzieci: jedną córkę, która zmarła przed teściami oraz drugą córkę a moją żonę, która zmarła po śmierci teściów. Oboje nie mieliśmy żadnych dzieci. Także jedynym spadkobiercą jestem ja/ zięć. W księgach wiecz. nieruchomość nadal widnieje na teściów gdyż po ich śmierci nie przeprowadzono sprawy spadkowej, a teściowie także nie zostawili testamentu. Jakie dokumenty i w jakiej kolejności powinienem złożyć w sądzie. Czy również można nabycie spadku przeprowadzić notarialnie. Dziękuję z góry za pomoc

Przede wszystkim w polskim systemie prawnym po teściach się nie dziedziczy. Dlatego też pytałem kto kiedy zmarł, by zastanowić się co dalej.

Napisałeś, że zmarła pierwsza córka - czyja pierwsza córka, teściów czy Twoja? Czy druga z córek teściów (siostra Twojej nieżyjącej żony) miała dzieci? I kto zmarł pierwszy teściowa czy teść?

Mając te odpowiedzi odpowiem co dalej robić.

Podaję kolejno.

Najpierw umiera pierwsza córka teściów. niezamężna i bezdzietna.
potem teść
potem teściowa
potem moja żona.

nie mamy dzieci.

Jeśli pierwsza córka teściów miała majątek to przydałoby się zrobić również po niej zrobić postępowanie spadkowe.

Postępowanie spadkowe może być zrealizowane w dwóch formach: u notariusza jako poświadczenie dziedziczenia (w tej sprawie dokładnych informacji musisz zasięgnąć u notariusza) lub jako stwierdzenie nabycia spadku.

Jak pisałem wyżej, jeśli córka teściów miała majątek to przydałoby się zrobić również po niej zrobić postępowanie.

Zatem jeśli zdecydujesz się na sądowe stwierdzenie nabycia spadku możesz złożyć jeden wniosek, w którym zawnioskujesz o stwierdzenie nabycia spadku po siostrze żony, teściu, teściowej i żonie (w takiej kolejności nastąpi dziedziczenie). Po siostrze Twojej żony po 1/4 odziedziczą jej mama i ojciec (teściowie) oraz 1/2 Twoja żona. Po teściu po 1/2 jego żona i Twoja żona. Po Twojej żonie całość Ty.

Do wniosku powinieneś załączyć odpisy skrócone aktów zgonu każdego ze spadkobierców, odpis skrócony aktu małżeństwa teściów i Twojego z żoną.

Wniosek opłacasz opłatą w kwocie 50 zł od każdego ze spadkodawców, czyli łącznie 200 zł.

Kierujesz go do sądu rejonowego ostatniego stałego miejsca zamieszkania każdego ze spadkodawców.

Nadto jako, że Ty w myśl ustawy nie dziedziczysz po swojej szwagierce i po teściach, wskaż że masz interes prawny w złożeniu wniosku po nich, gdyż w dalszej kolejności w wyniku kolejnych spadkobrać staniesz się właścicielem mas sapdkowych po nich.

Tak w skrócie.

serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. pozdrawiam

Powrót