Ustalenie wartości zachowku

• Autor wątku Autor wątku amigo9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amigo9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moje dzieci są uprawnione do zachowku po swojej zmarłej prababce. Niestety nie znam masy spadkowej (rodzina mojego męża, z którą nie utrzymywaliśmy kontaktu). Cały spadek prababka zapisała swojej córce w testamencie.
Jak określić wartość zachowku? Wiem, że w chwili śmierci prababka była współwłaścicielem 1 nieruchomości. Jednakże wcześniej posiadała również inne nieruchomości (dom i gospodarstwo rolne), które sprzedała i podejrzewam, ze przekazała pieniądze swojej córce. Jak dojść, czy były jakieś darowizny na rzecz córki?
Czy można wystapić do sądu o zachowek w wysokości X z prośbą o ustalenie masy spadkowej i darowizn i ewentualnie później podnieść roszczenie?

Skąd pewność, że Twoje dzieci są uprawnione do zachowku po prababce? Oznacza to, że nie żyje Twój mąż i jego rodzice. Czy tak?
Czy odbyła się już sprawa spadkowa?
Czy Twoje dzieci są małoletnie?

Rodzice mojego męża nie żyją, a prababka w testamencie go wydziedziczyła (męża), czego nie zamierzamy podważać. Zatem zachowek należy się naszym małoletnim dzieciom w wysokości 2/3 tego, co by dziedziczyły ustawowo. Sprawa spadkowa się odbyła, zgodnie z testamentem jedynym spadkobiercą jest córka prababki. To wszystko jest dla mnie jasne.
Ale jak mam ustalić wysokość zachowku, tudzież skład masy spadkowej i ewentualnych darowizn? Córka prababki na pewno tego nie powie, myślała, że niczym nie będzie się musiała dzielić, jeśli wydziedziczą mojego męża, zapomnieli jednak o naszych dzieciach.

Powrót