Ustalony termin spłaty zadłużenia a ponaglenia przed terminem

• Autor wątku Autor wątku Ascott
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ascott

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

z racji niedogadania się ze sprzedawcą samochodu nie opłaciłem zaleglej składki Oc i zanim się zorientowałem został dług przejęty przez windykację. Ustaliłem z nimi kolejne kroki, przesłałem wypowiedzenie umowy OC aby zrekalkulować dług. W poniedziałek otrzymałem telefon, że dług został obliczony na nowo - śmieszna kwota - 140 zł. Ustaliłem z windykacją, że spłatę wykonam do piątku.

Dzisiaj mamy środę. Pierwszego SMS'a dostałem o godzinie 08:17:

Brak wpłaty na rzecz *NAZWA FIRMY* w związku z czym wierzytelność zostanie wpisana do KRD BIG S.A.. Prosimy o pilne uregulowanie zadłużenia

Zadzwoniłem wyjaśnić, że już mam umówiony termin, pan który odebrał był niesamowicie opryskliwy.

Kolejny SMS przyszedł przed chwilą, z innego numeru:

Proszę o pilną wpłatę zadłużenia w sprawie *NAZWA FIRMY* w kwocie *KWOTA* na konto bankowe *NR KONTA* w tytule id klienta *ID KLIENTA*

Czy pomimo terminu mijającego za 2 dni taka praktyka jest dopuszczalna? Czy można to jednak uznać za nękanie? Dodatkowo trafiłem gdzieś na informację, że windykacja nie ma prawa zamieszczać informacji do BIG/BIG itp.
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, aby po kolejnym takim SMSie móc oddzwonić i przedstawić sensowne argumenty, jeśli takie będą.

Zadzwoń, rozmawiaj ostro że to art. 107 kw. Windykacja to kupiła czy działa na zlecenie?

Na zlecenie z pełnomocnictwem.
Nie wiem czy informacja jaka to firma coś pomoże (wiedza o wcześniejszych takich praktykach) ale to firma jak nasz cudny bard PRLowy

Powrót