Ustanie renty rodzinnej z korzyścią dla mamy?

• Autor wątku Autor wątku annabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annabel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.
Z ostatnim dniem marca Zus przestanie wypłacać mi rentę rodzinną ze względu na ukończenie przeze mnie 25 roku życia.Dowiedziałam się,że możliwe jest ponowne rozliczenie świadczenia zusowskiego dla mamy (obiło mi się że renta rodzinna w iluś procentach należy się mnie oraz rodzeństwu czy mamie).Mama jednak posiada już emeryturę.Czy w takim razie możliwym jest by po złożeniu wniosku do ZUSu z prośbą o ponowne obliczenie renty po zmarłym mężu (a moim ojcu) uzyskała je?Czy jest możliwe,że świadczenie to będzie przewyższało jej świadczenie emerytalne(ojciec zmarł mając 45 lat)?

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam,
Niestety na podstawie powyższcyh informacji nie można stwierdzic, które świadczenie będzie korzystniejsze dla Pani matki. Jednak,jeśli dobrze zrozumiałam ma Pani rodzeństwo, a zatem najlepiej by dla nich była wypłacana cała renta rodzinna, a dla mamy emerytura. :ok:

Nie wyjaśniłam,że rodzeństwo owszem mam ale nie jest ono uprawnione do pobierania renty.Mama pobiera ok 720zł emerytury.Ja mam 550zł renty rodzinnej.Rozumiem,że istnieje taka możliwość by pisać do Zusu pismo w marcu z prośbą o rozliczenie renty która przysługiwałaby mamie?Wiadomo-sami tego nie zrobią,a kto nie wie,nie spróbuje :)

Chciałam tylko dodac, że Pani można pobierac tylko jedno świadczenie, zatem w tej sytuacji korzystniejszym świadczeniem dla Pani mamy jest i będzie emerytura.

Powrót