A
andy2024
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 108
Na walne początkiem roku została wrzucona uchwała o ustanowieniu służebności gruntu na rzecz dewelopera (chodzi o przejazd na działki gdzie deweloper planuje budować kolejne bloki). Obecni na walnym odrzucili uchwałę, ale podobno można było do nieobecnych wysyłać wnioski o głosowanie w tej kwestii bo nie było kworum, co zapewne zrobili. Parę dni temu dostałe zawiadomienie o podjętej uchwale, że ponad 50 procent było za... Wspólnota nowa, dwa lata mająca.
I teraz pytanie - czy i jak mogę dowiedzieć się więcej na temat głosowania i jego przebiegu? A potem skarżyć uchwałę do sądu okręgowego?
Bo znalazłem jeszcze coś takiego:
www.mieszkanie-i-wspolnota.pl
że w takiej sprawie nieważna jest uchwała i zgodę na służebność muszą wyraził wszyscy współwłaściciele. Tylko jak to ugryźć?
I teraz pytanie - czy i jak mogę dowiedzieć się więcej na temat głosowania i jego przebiegu? A potem skarżyć uchwałę do sądu okręgowego?
Bo znalazłem jeszcze coś takiego:
Ustanowienie służebności gruntowej przez wspólnotę mieszkaniową
Przepisy ustawy o własności lokali1 zawierają przykładowy katalog czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu nieruchomością wspólną, do których podjęcia wymagana jest zgoda właścicieli lokali wyrażona w drodze uchwały i udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do dokonania tej czynności. W...