ustawa kontra ustawa

• Autor wątku Autor wątku wojkubi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojkubi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Ustawa opowszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej w Art.120 p.1 mowi,że pracownikowi powracającemu po odbyciu służby wojskowej do poprzedniej pracy należą się wszystkie uprawnienia,tak jakby przerwy w pracy nie było.Natomiast ustawa o emeryturach górniczych nakazuje czas spędzony na służbie ojczyżnie odpracować.Czy jedna ustawa może być w sprzeczności z inną ustawą?

1)nie ma jako takiej "ustawy o emeryturach górniczych" -więc nie wiem o jakim przepisie prawnym piszesz - podaj dokładną nazwę ustawy i artykuł.

Abstrahując od tego czy te przepisy w ogóle istnieją, to ja nie widzę tu żadnej sprzeczności. Przepis mówi, jakby przerwy nie było - a nie, że okres ten można potraktować jako wykonywanie pracy i to wykonywanie jej pod ziemią.

Markiz32
Ustawa z dnia 27 lipca 2005roku
O zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpiczen Społecznych oraz
ustawy-Karta Nauczyciela.
Art.50e.1.
Prawo do górniczej emerytury bez względu na wiek i zajmowane stanowisko,przysługuje pracownikom,którzy pracę górniczą wykonywali pod ziemią stale i w pełnym wymiarze czasu pracy przez okres wynoszący co najmniej 25 lat,z uwzględnieniem ust.2.

Dariusz!
Jeżeli przerwy nie było ,to znaczy ,że pracowałem.Jeżeli pracowałem, to czemu nie chcą teraz tego uznać?

to że pracowałeś (służyłeś w wojsku) nie oznacza ,że pracowałeś w wojsku pod ziemią wykonując pracę gorniczą....a tylko taka się liczy...

Powrót